Η Λίζα και η ...κορνίζα

Ιστορία Έρωτος και Αναρχίας

Άλμπουμ: Μόνο μια φορά 1991
Μόνο μια φορά - Μακεδόνας Κραουνάκης
Στους αντίποδες των στίχων μεγάλων ποιητών βλέπε Καβάφης, Σεφέρης, Ρίτσος υπάρχει και η πίσω πλευρά της ποίησης που είναι η σάτιρα.

Ποιητές που υπηρέτησαν αυτό το είδος οι Ανδρέας Λασκαράτος, Γεώργιος Σουρής με στίχους σατιρικούς που άπτονταν ωστόσο σοβαρών θεμάτων κάποτε και ιστορικούς (Στους στύλους).

Στην περίπτωση της "Λίζας και της Κορνίζας" - και 'δω έχουμε να κάνουμε με σατιρικούς στίχους που άπτονται του πολύ σοβαρού θέματος: του έρωτα! Πρόκειται για μια πλήρη ιστορία απιστίας και αναρχίας για να θυμηθούμε και τη μεγάλη Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Λίνα Βερτμίλερ /Lina Wertmüller στη πολύ καλή κωμωδία "Ιστορία Έρωτος και Αναρχίας" - περισσότερα για την ταινία αυτή εδώ.

👇
Το θέμα του τραγουδιού ξεκινάει από μια υπεροπτική στάση της Λίζας που καθώς έχει λάβει προσφάτως ένα πτυχίο, νομίζει πως είναι ανώτερη από τον λυπημένο, επίδοξο ή μη έραστή και δεν ανταποκρίνεται στις εκδηλώσεις του έρωτα του.

Στο τραγούδι του Κώστα Μακεδόνα, ο έρωτας φοράει αποκριάτικη στολή. Είναι ένας πιερότος καθόλου λυπημένος από την απιστία της αγαπημένης του που αντίθετα λοιδορεί και χλευάζει το αντικείμενο του έρωτα του. Και καλά κάνει, καθώς ο απελπισμένος έρωτας πολλά δεινά φέρνει ενώ η αδιαφορία και ο ρεαλισμός για την αντιμετώπιση μιας επώδυνης κατάστασης, φέρνει γρήγορα την ίαση από τα δεινά

😅 Ιδού οι στίχοι του περιβόητου τραγουδιού

Η Λίζα και η Κορνίζα Στίχοι Σταμάτης Κραουνάκης

Τηλεφώνησες πάλι να μου κάνεις κεφάλι να σου πω να μου πεις
Κοίτα μόνο την ώρα ούτε χτες ούτε τώρα θα φανείς συνεπής
Πάλι θα κανονίσεις και θα ξεκουβαλήσεις και κανέναν εξτρά
τον κοντό κολλητό σου ή κανένα γνωστό σου από τα Φιλιατρά

Τηλεφώνησες πάλι απ' τον κύριο Τσάρλι που σου κάνει αγγλικά
Τηλεφώνησες πάλι και σ' ακούγανε κι άλλοι μίλα ελληνικά
Άμα θες να σε βγάζω και να σε συναρπάζω νά 'σαι πιο ντεκλαρέ
Μού 'χουν πει στο φλιτζάνι πως μια Λίζα με κάνει φιλετάκια πουρέ

Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και βάλτο στην πρίζα να κάνει σουξέ
Το πτυχίο δεν μπαίνει στ' αρχείο κορίτσι για δύο τσιφλίκι μπαξέ
Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και μες στο Ibiza μπορεί να συμβεί
το μοιραίο κορίτσι λαθραίο κομμένη στο λέω όχι άλλη στραβή

Τηλεφώνησες πάλι όταν έβλεπα Γκάλη να μου κάνεις ρελάνς
Με κουράζεις ρε Λίζα θα μου κάψεις τη μίζα και θα πάρω ρεβάνς
Όλο ντήαρ και χάνυ άει σιχτίρι Γιορντάνι τράβα βρες τον κοντό
Πού 'χει βιοτεχνία μες στη Νέα Ιωνία και αμάξι μπορντό

Τηλεφώνησες πάλι απ' το δίπλα μπακάλη που τον λένε Μικέ
Δε γουστάρω Λιζάκι αλογάκι σε σκάκι σε αγώνα σικέ
Τηλεφώνα στην Νταίζη να σου κάνει τραπέζι με σαμπάνια Καΐρ
Και φωνάχτε την Μπέτυ πού 'χει βίτσιο να βλέπει μοναχά Ρίτσαρντ Γκιρ

Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και βάλτο στην πρίζα να κάνει σουξέ
Το πτυχίο δεν μπαίνει στ' αρχείο κορίτσι για δύο τσιφλίκι μπαξέ
Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και μες στο Ibiza μπορεί να συμβεί
Το μοιραίο κορίτσι λαθραίο κομμένη στο λέω όχι άλλη στραβή

Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και βάλτο στην πρίζα να κάνει σουξέ
Το πτυχίο δεν μπαίνει στ' αρχείο κορίτσι για δύο τσιφλίκι μπαξέ
Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα και μες στο Ibiza μπορεί να συμβεί
Το μοιραίο κορίτσι λαθραίο κομμένη στο λέω κλείστο

Η Λίζα και η Κορνίζα - Τραγούδι Κώστας Μακεδόνας - Μουσική Στίχοι Σταμάτης Κραουνάκης 🎠

Βιογραφικά στοιχεία 🌤

  • Κώστας Μακεδόνας

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών και τα μαθητικά χρόνια πρωταγωνίστησε στις μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου του.Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης άρχισε να τραγουδάει σε κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπου και τον άκουσε ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης. Το 1988 μετακόμισε στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Δεν έχω ιδέα" σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ακολούθησε το 1991 η ίδια συνεργασία του Μακεδόνα /24 με τον Κραουνάκη /36 με το δίσκο "Μόνο μια φορά". Έκτοτε κυκλοφόρησε δεκατέσσερις ακόμα προσωπικούς δίσκους συνεργαζόμενος με πολλούς από τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς της ελληνικής μουσικής (Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Ζήκας, Γιώργος Θεοφάνους, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Μωραΐτης, Άρης Δαβαράκης κ.ά.) αλλά συμμετείχε και σε δεκάδες δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Ο Μακεδόνας εργάζεται και ως πιλότος εναερίων γραμμών σε Airbus A320 και ως εκπαιδευτής πτήσεων.
  • Σταμάτης Κραουνάκης

    Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Καλλιθέα. Είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών του Παντείου. Σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978, υπογράφοντας τη μουσική στον δίσκο Το σπίτι του Αγαμέμνονα. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο, γράφοντας τη μουσική για την παράσταση Βαριέμαι (1977). Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία, γράφοντας τη μουσική για τον δίσκο Σκουριασμένα χείλια που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού. Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνάντηση και συνεργασία του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, την οποία γνώρισε στην Πάντειο και με την οποία είναι συνδεδεμένος ο μεγαλύτερος όγκος του συνολικού του έργου, με πρώτη σημαντική στιγμή των δύο την κυκλοφορία του δίσκου Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Οκτώβριος 1985), με περισσότερες από 200.000 πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκτινάχθηκε και η καλλιτεχνική πορεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα