Πόρος Ασκέλι

Πόρος ένας τόπος πέρασμα...

Poros, Saronic
Πόρος - Γενική άποψη λιμανιού

Poros a place for International lovers...

Ο Πόρος υπήρξε σημείο διακοπών για τον Γιώργο Σεφέρη. Κάθε καλοκαίρι βρισκόταν στον Πόρο στη γνωστή "Βίλα Γαλήνη" όπου ξεκουραζόταν κι έπαιρνε δυνάμεις για τους πνιγηρούς μήνες της Αθήνας καθώς ως γνωστόν δεν του άρεσε η πρωτεύουσα. Και για τον Πόρο διατηρούσε τις επιφυλάξεις του καθώς τον ονόμαζε "σημείο συνάντησης διεθνών ερωμένων"...

Αντί να γυρίζει στα "κοσμικά στέκια" - ουκ ολίγα, την εποχή, περνούσε τον καιρό του διαβάζοντας, κολυμπώντας, σιωπηλός παρατηρητής της Φύσης και των σημαδιών της ανάλογοα την εποχή, κόβοντας ακόμη και ξύλα για τη φωτιά...

Ο Πόρος, το καταπράσινο και πανέμορφο αυτό νησί, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Σαρωνικού κόλπου και ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου. Το όνομά του σημαίνει πέρασμα και δεν είναι τυχαίο, καθώς το νησί σχεδόν συνδέει το Σαρωνικό με τις Πελοποννησιακές ακτές. Ένας στενός πορθμός χωρίζει το λιμάνι του Πόρου από το Γαλατά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νομού Αργολίδας. Είναι ένα νησί που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με τις ανεξάντλητες φυσικές καλλονές του.

Τα θαλασσινά τοπία, με τη καταγάλανη θάλασσα, τις υπέροχες αμμουδιές και τα δαντελωτά ακρογιάλια συναντούν το πράσινο των πεύκων που φύονται στην ακροθαλασσιά δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες. Χάρη στη γεωγραφική του θέση, ο Πόρος αποτελεί ένα παραθεριστικό θέρετρο για κάθε εποχή του χρόνου.
Προσφέρεται για ξεκούραση και ηρεμία, χωρίς να λείπουν και οι ευκαιρίες για διασκέδαση. Συνδυάζει τη κοσμική ζωή με το παραδοσιακό στοιχείο. Είναι ένας τόπος που όποιος τον έχει γνωρίσει, αδημονεί να επιστρέψει. Κι όποιος δε τον έχει ακόμη επισκεφθεί τον βλέπει στα όνειρά του.

Σ’ όποια κατηγορία κι αν ανήκεις προγραμάτισε τις διακοπές σου στον Πόρο και γνώρισε τον επίγειο παράδεισο…

Λίγα λόγια για το Ασκέλι

Το Ασκέλι είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη παραλία του νησιού. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3χλμ από το λιμάνι και μπορείς να φτάσεις ως εκεί, είτε με το λεωφορείο (αναχώρηση κάθε μισή ώρα από την Πλατεία Ηρώων) είτε με βάρκα.

👉 Δεν είναι ψέμα Εκεί θα συναντήσεις τους πάντες (στο "κλεινόν άστυ κατοικούντας") ... !

Δεν είναι σωστό να απομονώνεις μια φράση κάποιου αλλά του Σεφέρη η ρήση οπωσδήποτε έχει μια σημασία που την κάνει να ξεχωρίζει από μόνη της καθώς ως γνωστόν αντιπαθούσε τις κοσμικότητες και σίγουρα θα εννοούσε (κάποιους) από τη ντόπια αριστοκρατία - ακόμη και το διεθνές Jet-Set, που εκείνη την εποχή (60's) γέμιζε τα κοντινά νησιά: Σοράγια, Νουρέγεφ, πριγκήπισα Μαργαρίτα, Κάλας, Φιόνα φον Τύσεν, Γκύντερ Ζακς (Μύκονος), με τα κότερα που τους φιλοξενούσαν.

El Cumbancero Video Gallery - Rafael Hernández 1st Edition, 1947

Desi Armaz - El Cumbanchero

Xavier Cugat & his Orchestra
🎺 Cumbanchero θα πει αυτός που χορεύει στην cumba (πίστα). Α΄ εκτέλεση 1947 Λατινική Αμερική /Puerto Rico (πλούσιο λιμάνι), από τον Πορτορικανό συνθέτη Ραφαέλ Χερνάντεζ. Εκφράζει την λαϊκή ντόπια μουσική. Ο πρόεδρος Τζων Φ. Κέννεντυ του έδωσε το προσωνύμιο "Κος Κουμπαντσέρο". Το αεροδρόμιο του Πουέρτο Ρίκο Αγκουαντίγια /Aguadilla, φέρει προς τιμήν το όνομα του "Rafael Hernández Airport" όπως και σχολεία, δημόσια κτίρια, λεωφόροι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Κλεψύδρα