Ο Ε. Μ. Φόρστερ στην Αίγυπτο

Ο E. M Φόρστερ - στην Αίγυπτο

Forster: Alexandria - Ιστορία & ΟδηγόςΑίγυπτος - Νείλος, ΦελούκεςE. Morgan Forster 1911 Προσωπογραφία

Ενόσω βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια ως απεσταλμένος του Ε.Ε.Σ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ε.Μ. Φόρστερ, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Φάρος /Pharos, στα άρθρα του στη τοπική εφημερίδα "Αιγυπτιακός Ταχυδρόμος" και τα άρθρα αυτά ήταν μικρές ακτίνες φωτός πολιτισμού και ανθρώπινης κουλτούρας μέσα στο σκοτάδι του πολέμου. Ο Φόρστερ συνέχισε μ' αυτό το ψευδώνυμο στην Αγγλία μερικές φορές συντετμημένο ως "Φ". Πολλά από τα άρθρα συγκεντρώθηκαν στο τόμο Φάρος και Μικρός Φάρος (Pharos & Pharillon) στο τυπογραφείο Λέοναρντ και Βιρτζίνια Γουλφ Χόγκαρθ Πρες /Hogarth Press το 1920.

Κατά την εποχή που άφησε την Αλεξάνδρεια το 1919, ο Φόρστερ είχε ήδη τελειώσει το "Η "Αλεξάνδρεια: Ιστορία και Οδηγός" δημοσιευμένο στα 1922. Όλα αυτές οι όμορφες επιστολές (Belles lettres) σπινθηροβολούν από τη χαρά της ζωής με φωτογραφίες του στο μέρος των εικονογραφήσεων. Αποθανατισμένος με υγεία και ευτυχία, με τα βρεγμένα του μαλλιά από τη θάλασσα, ανακατωμένα από τον αέρα. Είναι μια ασυνήθιστη όψη του Φόρστερ με χαρούμενη, ανέμελης αισθαντικότητας, ζωντανή παρουσία.

Είχε λόγους να είναι ευχαριστημένος: Ζούσε μια ανεξάρτητη και δραστήρια ζωή. Η δουλειά του στα στρατιωτικά νοσοκομεία συχνά οδυνηρή και λυπητερή, είχε νόημα και τον απορροφούσε.

Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Κ.Π. Καβάφης

Επίσης είχε πολλούς φίλους και αρκετές γνωριμίες ανάμεσα στους λογοτεχνικούς κύκλους, Αγγλόφωνους και διεθνείς της πόλης - ποιητές μεταξύ των οποίων και ο Κ. Π. Καβάφης του οποίου εισήγαγε τη γνωριμία στον Αγγλόφωνο κόσμο της Ευρώπης.

Γύρω στο 1917, σε ηλικία 37 ετών έδωσε τέλος στην σεξουαλική του καταπίεση. Η ερωτική ποίηση του Καβάφη ήταν ένα αντίδοτο στη δική του ιδιαιτερότητα - όχι σαν ένα άπιαστο προσωπικό ιδανικό, μια ονειροφαντασία, αλλά σαν μια εμπειρία που περιγράφεται στο μυθιστόρημα "Μωρίς" /Maurice, λίγο πριν τον πόλεμο.

Ο Μόργκαν Φόρστερ ήταν ερωτευμένος - ένας έρωτας με ανταπόδοση αλλά ήταν μυστικός, ένα ταμπού, ένας ομοφυλικός έρωτας δια μέσου των γενεών, εθνικών ορίων, εθνών, θρησκείας και τάξεων. Η εμπειρία αυτή θα είχε μια καταλυτική επίδραση στη ζωή και στο έργο του.

Έργο του Roger Fry προσωπογραφία Edward Mogan Forster 1911 - περισσότερα για Καβάφης εδώ


Aida Giuseppe Verdi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα