Μέλι νέκταρ των θεών

Μέλι Ελάτης

Μέλι - το ευγενές προϊόν του μελισσιούΜέλι Ελάτης

Μια πολύ υγιεινή τροφή είναι το γνωστό μας μέλι. Όμως για να είναι πραγματικά ωφέλιμο και εύγευστο θα πρέπει να προέρχεται από θυμάρι κατ' αρχήν. Η υφή του θα πρέπει να είναι πυκνή και το χρώμα χρυσαφί σκούρο με πρασινωπή ανταύγεια.

Το ωμό ακατέργαστο μέλι αποβάλλει πιο αργά το σάκχαρο στο αίμα απ' ό,τι η ίδια η ζάχαρη και μπορεί επίσης να παρέχει μικρή ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Το μέλι Αρκαδίας και δη από τη Βυτίνα είναι μέλι από μελίσσια τοποθετημένα σε ορεινές πλαγιές με έλατα. Γι' αυτό και ονομάζεται "Μέλι Ελάτης". Το έλατα στη περιοχή είναι σκούρα και λέγονται επίσης μαύρα έλατα. Πωλείται αρκετά ακριβά και δεν το βρίσκεις στα γνωστά σουπερμάρκετς

👉 Μελισσοκομεία Μαραγκού - Βυτίνα Αρκαδίας

... Και λίγη Ιστορία

🐝🍯 Μυθικές διαστάσεις είχαν δώσει στο μέλι οι αρχαίοι Έλληνες. Η μελισσοκομία συνδεόταν με τους θεούς, ενώ το μέλι είχε και πολλές ιατρικές εφαρμογές. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε παρασκευάσματα με μέλι -το μελίκρητον (νερόμελο) και το οξύμελι (ξιδόμελο)- προκειμένου να ανακουφίσει πάσχοντες από οξέα νοσήματα.

Από πολύ νωρίς, έγινε σαφές ότι το μέλι δεν είναι απλά μια γλυκαντική ουσία. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, ωστόσο, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος!


Η Μελισσοκομία με έχει διδάξει για την αστάθεια του φυσικού κόσμου.  Μου αρέσει να αισθάνομαι πως συνεισφέρω στο περιβάλλον —Neil Gaiman συγγραφεύς

Λεπτομέρειες


Στον George Washington (1732-1799) - πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, άρεσε πολύ το μέλι και ήταν ο ίδιος μελισσοκόμος ασχολούμενος με τις γεωργικές εργασίες. Για πρωϊνό έπαιρνε πάντα τηγανίτες καλαμποκιού (corn pancakes) με μέλι.


Ο ηθοποιός Peter Fonda, υποδύθηκε έναν μελισσοκόμο στη ταινία Gold Ulee (1957). Ο πατέρας του Χένρι ήταν επίσης θιασώτης της Μελισσοκομίας και στους φίλους του δώριζε συχνά δικό του μέλι, με την ετικέτα, "Henry's honey".


Η Μελισσοκομία με έχει διδάξει για την αστάθεια του φυσικού κόσμου —Neil Gaiman συγγραφεύς

👉 περισσότερα εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα