Οπτασίες Φεγγαρόλουστης νύχτας

Maurice - Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή

MauriceMaurice - James WilbyMaurice - CambridgeE. M. Forster

Με τη νουβέλα Μωρίς, ο Βρετανός Ε.Μ. Φόρστερ στέκεται μπροστά στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας φανερή ή κρυφή, δεν έχει σημασία, καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ανάλυση του ψυχικού κόσμου και των ψυχολογικών διακυμάνσεων των ηρώων του. Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής του ίδιου του συγγραφέα σε σχέση με την προσωπική του αδιέξοδη - επί της εποχής της συγγραφής του βιβλίου πορεία. Ήρωες του μυθιστορήματος δύο φοιτητές του Cambridge της Εδουαρδιανής εποχής και οι οδυνηρές διαπροσωπικές τους σχέσεις... Όταν ο ένας παντρεύεται, ο άλλος - ο Μωρίς θα προσπαθήσει να βρει παρηγοριά αλλού. Εν ολίγοις, μια Ανατομία της Ιδιαιτερότητας από τον ίδιο - εν μέρει αυτοβιογραφούμενο, συγγραφέα.

Η Ταινία - Μωρίς

Maurice (1987) on IMDb

Τίτλος: Maurice
Σκηνοθεσία:James Ivory
Παίζουν: Hugh Grant, James Wilby, Denholm Elliott
Έτος: 1987
Συγγραφεύς (βασισμένο σε): Edward Morgan Forster
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 140΄
Μουσική: Edward Robbins
Τιμητικές Διακρίσεις: Υποψηφιότητα Όσκαρ '88 Κοστούμια, Βενετία '87, καλύτερος ηθοποιός Χιου Γκραντ, Τζέιμς Ουίλμπι, Ασημένιο Λιοντάρι Τζείμς Άιβορι, Υποψηφιότητα Χρυσό Λιοντάρι Τζέιμς Άιβορι, Μουσική Χρυσή Λύρα (Golden Osella) Ρίτσαρντ Ρόμπινς, Νησί Faro Καλύτερος ηθοποιός Τζέιμς Ουίλμπι
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Cambridgeshire, Αγγλία, King's College Cambridge
Αξιολόγηση: 💛💛💛

Σύνοψις

Μετά την απόρριψη από το φίλο του Κλάιβ, ένας αποδιωγμένος νεαρός άνδρας ο Μόρις, προσπαθεί να ισορροπήσει στην αυστηρή Εδουαρδιανή κοινωνία και συγχρόνως να αποδεχθεί την "ιδιαιτερότητα" του.


Οι πρωταγωνιστές Hugh Grant ως Clive, James Wilby ως Maurice

Λεπτομέρειες

(από την έκδοση του DVD) - Hugh Grant: Με τον James Wilby, γνωριζόμασταν από το 1983, εποχή που παίξαμε μαζί στο "Privilege". Πριν την ακρόαση καθώς θα παίζαμε αμφότεροι στη ταινία, είχε έρθει σπίτι μου και κάναμε πρόβες.


Maurice, 1987 - μουσική Richard Robbins

Ρήσεις

Είμαι ένας απερίγραπτος, του είδους Oscar Wilde ―Maurice Hall

Υπόθεση - Καρτέλα Βιβλίου

O Μωρίς, ένα συνηθισμένο και απλό παιδί, έχει τις εμπειρίες που έχουν και χιλιάδες άλλα παιδιά - εκτός από τη βαθύτερη εκείνη συναίσθηση της έλξης από το ίδιο του το φύλο. Kαι μόνο πολύ αργότερα, όταν στο Πανεπιστήμιο θα γνωρίσει έναν έξυπνο και καλλιεργημένο αριστοκράτη φοιτητή, αφυπνίζεται και υποχρεώνεται να οδηγηθεί προς μία πρώτη συνειδητοποίηση του εσώτερου εαυτού του: είναι ερωτευμένος με τον Kλάιβ. H ιδιότυπη και ιδεαλιστική σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ τους διαρκεί τρία χρόνια, μέχρι που ο Kλάιβ τον εγκαταλείπει στρεφόμενος προς τις γυναίκες. Aπομένοντας μόνος, ο Μωρίς ή θα καταστραφεί ή θα αναλάβει να ακολουθήσει την άγουσα «διά της στενής πύλης» προς την πλήρη συνείδηση, προς τη ζωή.

Υπογραφή E. M. Forster

Eάν το βιβλίο είναι η δύσκολη, αργή, επώδυνη συνειδητοποίηση ενός κοινού ανθρώπου ότι είναι ομοφυλόφιλος και, συνεπώς, απορρίπτεται από το κοινωνικό σύνολο, είναι επίσης η ιστορία της προσωπικής μας απελευθέρωσης από τη σωρεύουσα σκόνη των κοινωνικών συμβάσεων. Έργο βαθύτατα ηθικό, είναι η αντιπαράθεση συμβατικότητας και αλήθειας, σύγχυσης και συνείδησης, αυταπάτης και ειλικρίνειας. Γραμμένο με τρόπο μαγευτικό, το 1914, παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι το θάνατο του συγγραφέα, το 1970, αφού ο ίδιος ο Φόρστερ δε θέλησε ποτέ να το δημοσιεύσει.

  • Μωρίς - Συγγραφέας: Ε.Μ. Φόρστερ

    • Μετάφραση Νίκος Βουδούρης
    • Εξώφυλλο Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
    • Σελίδες 304
    • Εκδοτικός οίκος Καστανιώτης

    E. M. Forster - Καρτέλα Συγγραφέα

    Ο Edward Morgan Forster θεωρείται ένας από τους μεγάλους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1879 και αποφοίτησε από το Κινγκς Κόλλετζ του Καίμπριτζ το 1897. Εκτός από τα πέντε ονομαστά μυθιστορήματά του ανάμεσα στα οποία το "Χάουαρτνς Έντ" (1910), ο Φόρστερ εξέδωσε άλλα 19 έργα: δύο βιογραφίες, δύο βιβλία από τις εμπειρίες του στην Αλεξάνδρεια, στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, ένα σενάριο και το λιμπρέττο της όπερας Μπίλυ Μπαντ.

    E. M. Forster 1879-1970

    Δύο μυθιστορήματα του είναι εμπνευσμένα από την Ιταλία "Εκεί που οι άγγελοι φοβούνται να πατήσουν" (1905) και "Δωμάτιο με θέα" (2) 👸(1908).

    Το "Πέρασμα στην Ινδία" (1924) πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Οι δύο συλλογές διηγημάτων του έχουν για τίτλο "Ουράνια συλλογή" (1911) και "Αιώνια στιγμή" (1928). Στις μελέτες του ανήκουν: "Απόψεις για το μυθιστόρημα" (1927), "Η συγκομιδή του Άμπινγκερ" (1936) και "Δύο ζήτω για τη δημοκρατία" (1951). Πέθανε τον Ιούνιο του 1970.

    👉 (Από biblionet.gr)

    © Υπογραφή Του Thelad101 at Αγγλικά Βικιπαίδεια, CC BY 3.0, Σύνδεσμος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα