Οι ευεργετικές ιδιότητες του ...αλκοόλ

Άσπρο πάτο (Druk = Drink)

Εγώ θέλω αλκοόλ στο αίμα μου καθημερινά Για να έχω πιο πολύ αυτοπεποίθηση —Martin

Another Round - Άσπρο πάτο
🎬 Σκανδιναβοί Σκηνοθέτες

Τι γίνεται όταν μια παρέα καθηγητών κολλεγίου στη Δανία, αποφασίζουν να εφαρμόσουν τη θεωρία πως ένα ορισμένο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα βοηθά στη καλύτερη λειτουργεία της συνειδητότητας στην ανθρώπινη συμπεριφορά; Τα προβλήματα γίνονται μικρότερα, η δημιουργικότητα αυξάνει. Πράγματι είναι γνωστό σε όλους πως μετά από ένα ποτηράκι κρασί η συνομιλία διευκολύνεται, νέες πιθανότητες δημιουργούνται.

Αυτό είναι το θέμα της ταινίας των Δανών σκηνοθετών Τομπίας Λίντχολμ και Τόμας Βίντερμπεργκ Drunk (2020) που ξαφνιάζει με την αρχική υποστήριξη της κατανάλωσης αλκοόλ. Όμως δεν είναι για κακό - καθώς οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν μια επαγγελματική και προσωπική καταπίεση από την καθημερινά καταπίεση αρνητικών συναισθημάτων απώθησης της ευτυχίας.

Ο πρωταγωνιστής Μάρτιν, παντρεμένος πολλά χρόνια βιώνει μια απομάκρυνση από τη γυναίκα του καθώς βλέπονται λίγο εξ αιτίας της βραδινής δουλειάς εκείνης. Η απομάκρυνση σιγά σιγά δημιουργεί ένα τείχος αποξένωσης που τον κάνει να μην αισθάνεται καλά. Το ίδιο και στην τάξη όπου διδάσκει: η επικοινωνία με τους μαθητές γίνεται όλο και πιο δύσκολη. 

🍷 Όμως με την κατανάλωση του αλκοόλ κάτι νέο αρχίζει να γεννιέται. Ένα αίσθημα απελευθέρωσης από δεσμά - ενδεικτική σκηνή που λέει στη γυναίκα του Ανίκα "Δεν θέλω να με περιμένεις να γυρίσω στο σπίτ. Κανένας δεν θέλω να με περιμένει" το ίδιο αίσθημα όταν μιλάει στους μαθητές για τις μορφές της λογοτεχνίας και της πολιτικής που κατανάλωναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας - ο Έρνεστ Χέμινγουει, ο Τσώρτσιλ, κ.ά.

Είναι γεγονός πως το ποτό είναι μέσα στη ζωή των Ευρωπαίων. Όταν βγαίνει κανείς όλο κάποια ποτά θα καταναλώσει ή κρασί. Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι πιστεύουν πως η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργει μια ευεξία, βελτιώνει τη διάθεση, προσθέτει χαλάρωση του κλοιού τυχόν αρνητικών συναισθημάτων. Τέλος πάντων συμβάλλει στη διασκέδαση και τη προσαρμοστικότητα των συνδαιτημόνων σε μια έξοδο. Στο σπίτι πάλι, ένα ποτό δημιουργεί μια χαλάρωση μετά από μια κουραστική μέρα.

Δεν μπορεί ο κινηματογράφος να μην έθιγε αυτό το θέμα. Οι τέσσερις φίλοι, ήρωες της ταινίας πίνουν για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα έναν ορισμένο αριθμό ποτών που θα αυξήσει το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα. Όμως το παρακάνουν - κι εδώ αρχίζει η έμπνευση του σκηνοθέτη: να δείξει ως που μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος όταν δρα καθ' υπερβολήν.

Άσπρο Πάτο Κριτική

Μια εξαιρετικά ανατρεπτική ταινία. Τι ανατρέπει; το μύθο του αλκοόλ ως ανώδυνο τρόπο να ξεφύγεις από τα προβλήματα σου. Όμως συγχρόνως είναι μια ειλικρινής ταινία: Είμαστε κατά βάθος δυστυχισμένοι όσο κι αν ζούμε σε μια υλική ευμάρεια αγαθών. Το βάθος του εαυτού είναι δυσαρεστημένο καθώς περνούν τα χρόνια... Διέξοδος μπορεί να είναι η πρόσληψη αλκοόλ που θα μας κάνει να βλέπουμε τη ζωή πιο ρόδινη; Ίσως, αρκεί όμως λίγο, αρκεί να μην υπερβούμε τα όρια του εαυτού μας. Έχουμε όρια - και δυστυχώς είναι ανυπέρβλητα.

Μια φωνή αλήθειας, μια φωνή από το βάθος του ανθρώπινου είναι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Μέσα από τη φαιδρότητα του περιβάλλοντος, τη βαθύτερη ερημία, προβάλει το αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου - με την ειλικρινή στο έπακρο ματιά, του περίφημου γι' αυτό το λόγο, Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg.

Drunk - Η ταινία

IMDb Άσπρο Πάτο

Τίτλος: Άσπρο Πάτο Druk /Another Round
Σκηνοθεσία: Tobias Lindholm
Σενάριο: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Πρωταγωιστούν: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Maria Bonnevi, Magnus Millang, Lars Ranthe
Είδος: Μαύρη Κωμωδία, Δραματική
Διάρκεια: 117΄
Έτος: 2020
Παραγωγή: Δανία, Σουηδία, Ολλανδία
Εταιρεία παραγωγής: Zentropa International Sweden
Τόποι γυρισμάτων: Δανία, Κοπεγχάγη
Τιμητικές διακρίσεις: Oscar '21 καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Υποψηφιότητα σκηνοθεσίας Thomas Vinterbeg, Bafta '21 Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, Βραβείο Bodil '21 Α΄ανδρικού ρόλου Mads  Mikkelsen, Υποψηφιότητα καλύτερου σεναρίου T. Vinterberg, T. Lindholm κ.ά
Αξιολόγηση: 💧💧💧💧

Λεπτομέρειες

Η ταινία είναι αφιερωμένη στη κόρη του Τόμας Βίντερμπεργκ Ίντα, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Βέλγιο, λίγες μέρες προτού αρχίσουν να γυρίζονται οι σκηνές όπου θα έπαιζε την κόρη του Μάρτιν - έτσι η ταινία δεν έχει την κόρη του Μάρτιν μέσα, αλλά τους δύο γιους.

Ρήσεις

Μάρτιν στη τάξη, αναφέροντας τον Σέρεν Κίρκεγκωρ Δανό Φιλόσοφο: Πρέπει να δεχτείς πως είσαι ο ίδιος τρωτός για να μπορέσεις ν'αγαπήσεις τους άλλους και τη ζωή - "Η έννοια του Άγχους"

Επιτέλους είμαι ελεύθερος δεν έχω δεσμά - όμως πόσο φοβάμαι μήπως περάσω τη διαχωριστική γραμμή που οδηγεί στην τρέλα

What a night what a beautiful night
What a night what a night
what a beautiful ride
Don't know where I'm in five
but I'm young and alive...


Ο Mads Mikkelsen στο Druk /Άσπρο πάτο του Thomas Vinterberg (DK)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα