Κλεψύδρα

Κλεψύδρα του Καιρού που φεύγει

Στροφή Γ. Σεφέρης, 1931

Τι ωθεί έναν νέο άνθρωπο, ποιητή σαφώς απ' τα γενοφάσκια του, να αποτυπώσει στο χαρτί γρίφους με μια γεύση στυφή συνάμα τρυφερή σε όσα φθάνουν στην αντίληψη του; Μια έμφυτη θα 'λεγε κανείς απαισιοδοξία, ένα διάχυτο (mal à l' aise).

Ο Γιώργος Σεφέρης (Βουρλά, 1900 - Αθήνα, 1972) βίωσε από νωρίς τον ξερριζωμό  από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας. Αργότερα επεσκέφθη το πατρικό του σπίτι στο ταξίδι της Μικράς Ασίας. Αν και εγκατεστημένη η οικογένεια του στην Αθήνα, αν και μεγάλωνε σε ένα εύπορο περιβάλλον, η πίκρα της εκδίωξης απο τους Τούρκους δεν έφευγε από μέσα του - κάτι που άφησε τη χροιά της μελαγχολίας. Όπως επίσης η σύνδεση του αργότερα, με την ήδη παντρεμένη Μαρώ Λόντου η οποία βέβαια χώρισε για να παντρευτεί το Σεφέρη, του άφησαν έναν δισταγμό που έγινε κατόπιν μια ατέρμονη ενδοσκόπηση.

Τι σήμαινε αυτό το πρώτο ποίημα με τους λίγους στίχους η "Στροφή"; Στροφή σημαίνει όταν η ζωή μας παίρνει έναν άλλο δρόμο. Στήριγμα μας ένα αγαπημένο χέρι, ένας τόπος το ίδιο αγαπημένος που επισκεφθήκαμε. Όμως εδώ το σκηνικό της ομορφιάς σκουραίνει από τη σκέψη του χρόνου που περνά. Μια αόρατη πυξίδα μετρά τις στιγμές μαζί με την υποσυνείδητη βεβαιότητα πως ο καιρός κυλά και γρήγορα περνάει.

Τους κόκκους της άμμου της κλεψύδρας (σπυριά της άμμου) κατά Σεφέρη, θέλησε - και το κατάφερε να το ολοκληρώσει σαν ένα φιλοσοφικό ζήτημα που θεμελίωσε όλη τη σειρά του έργου, μεταφέροντας στο χαρτί με μελάνι και πένα, ο άλλος μεγάλος λογοτέχνης Μαρσέλ Προυστ, με την "Αναζήτηση του χαμένου Χρόνου".

Κλεψύδρα = Αμμωρολόγιον (αρχ.) Όταν τελείωνε η άμμος ανέστρεφαν τη συσκευή κι επαναλαμβανόταν η διαδικασία. Στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν αντί άμμου νερό για να μετρούν την ώρα ομιλίας του ρήτορα. Όταν άδειαζε το νερό τελείωνε ο χρόνος του.

💇 Σχετικό δημοσίευμα "Στη Στροφή του δρόμου" εδώ

P. S. Στη ζωή μας χρειάζεται πολλές φορές να κάνουμε μια μικρή στροφή 90ο. Καμμιά φορά μια μεγάλη στροφή 180ο (λίγοι το αποτολμούν). Παράδειγμα το έργο Άσπρο πάτο (Another Round up) με την ανατρεπτική προτροπή του /αλληγορία του ποτού.


"Druk" του Thomas Vinterbeg ταινία εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι