Σύντομη Επιστροφή

Η γυναίκα που έφυγε

Η γυναίκα που έφυγε (2020)
The Woman who ran

Όταν ο σύζυγος της φεύγει για δουλειά μακριά από το σπίτι τους, η Γκάμχι πηγαίνει μια μέρα να δει κάποιους φίλους της στη γύρω περιοχή. Έχει καιρό να τους δει καθώς εκμυστηρεύεται στη πρώτη που βλέπει φίλη της πως "ποτέ δεν χωρίζουν με το σύντροφο της" "Ποτέ;" παρατηρεί έκπληκτη η φίλη της καθώς όλο το σκηνικό και οι χαρακτήρες είναι βγαλμένοι σαν μέσα από μια σύγχρονη μοντέρνα εποχή στη Δύση.


Οι εκμυστηρεύσεις δεν σταματούν όλο το 24ωρο καθώς η Γκάμχι επισκέπτεται διαδοχικά άλλες δύο φίλες της. Καθισμένες πάντα σε ένα τραπέζι, πίνουν κρασί και τρώνε κάτι στα πρότυπα των ταινιών του Γάλλου Ερίκ Ρομέρ - αφήγηση που ακολουθεί ο σπουδαίος Κορεάτης σκηνοθέτης Χογκ Σαγκ Σου με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα του που έπαιξε και στο άλλο έργο του Παρκ Τσαν-Γουκ "Η Υπηρέτρια" (The Handmaiden) στο ρόλο της κυρίας (Lady), Κιμ Μιν-Χι.

Η τρίτη φίλη που επισκέπτεται την οδηγεί στα χνάρια του πρώην συντρόφου της που τώρα είναι μαζί με τη φίλη της ως ζευγάρι, έναν καλλιτέχνη, μποέμ του σινεμά. Σα να μη πέρασε ο χρόνος, συζητούν έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων - γκαλερί που έχει με τη τωρινή γυναίκα του λέγοντας ασήμαντα πράγματα όπως "καπνίζεις τώρα;" ρωτάει η Γκάμχι...

Η μέρα κοντεύει να τελειώσει, ο καιρός να φύγει πίσω στο σπίτι της έφθασε. Οι φίλοι πάλι θα απομακρυνθούν ώσπου σε μια άλλη αναχώρηση του συζύγου της Γκάμχι θα ξαναιδωθούν.

Κριτική

Ο βραβευμένος στη Berlinale Κορεάτης Χογκ Σαγκ-Σου, συνεχίζει την παράδοση του Κορεάτικου σύγχρονου κινηματογράφου με ταινίες εξόχως σινεφίλ, με θέματα πάντα πρωτότυπα διαπροσωπικών σχέσεων. Ωστόσο αυτά τα θέματα δεν ξενίζουν τον θεατή όσο κι αν το σημείο εστίασης τους είναι κάπως συγκεχυμένο καθώς η κινηματογραφική αφήγηση διατηρείται σε όλη τη διάρκεια του φιλμ ανεπιτήδευτη και ειλικρινής.

Στη ταινία αυτή βλέπουμε τη ζωή σ' ένα προάστιο της Σεούλ με τις γυναίκες και δύο άνδρες που εμφανίζονται ατάραχους, απλούς που συζητούν χωρίς να δημιουργείται κάποιο δράμα εξ αιτίας των σχέσεων ανάμεσα τους. Η ανατολίτικη νοοτροπία συναντά τη δυτική και το αποτέλεσμα είναι ένας τρόπος ζωής χωρίς τα άγχη του βιαστικού σύγχρονου ανθρώπου - κατοίκου μιας μεγαλούπολης. Τα πλάνα εκτυλίσσονται στα βροχερά περίχωρα, σε πολύ ωραίες κατοικίες με όλες τις ανέσεις που δεσπόζει όμως η απλότητα και το φως που μπαίνει άπλετο απ' τα παράθυρα. Έξω τα βουνά που περιτριγυρίζου το κάδρο - τοπίο που έλκει τους ενοίκους χωρίς να αισθάνονται μοναξιά.

Η ηθοποιία είναι άριστη, οι διάλογοι κατατοπιστικοί, το αποτέλεσμα ένα ρομαντικό θέμα - αυτό του χωρισμού απ' το έτερον ήμισυ για λίγο και οι παλιές γνωριμίες, που ξαφνιάζει ευχάριστα με το χαμηλών τόνων και αδρών πινελιών αποτέλεσμα.🛔

Στοιχεία ταινίας

The Woman Who Ran (2020) on IMDb

Τίτλος: Η γυναίκα που έφυγε The Woman who Ran
Σκηνοθεσία: Χογκ Σαγκ-Σου /Hong Sang-soo
Πρωταγωνιστούν: Κιμ Μιν-Χι
Διάρκεια: 78΄
Είδος: Κοινωνική, Αισθηματική - Σινεφίλ
Χώρα προέλευσης: Κορέα
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Περίχωρα Σεούλ
Έτος: 2020
Τιμητικές διακρίσεις: Φεστιβάλ Βερολίνου (Berlinale) Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Αξιολόγηση: 💛💛💛


The Woman who Ran - Η γυναίκα που έφυγε (Η σκηνή με τις γάτες) 💚💚💚

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα