Vaslav Nijinsky

Ο θεϊκός χορευτής Νιζίνσκι

Vaslav Nijinsky
Nijinsky
Vaslav NijinskyNijinsky - Ολυμπία Καράγιωργα
Αυτό τον καιρό βιώνουμε τον πόλεμο Ρωσία εναντίον Ουκρανίας. Ένας πολεμος με φριχτές συνέπειες και για τα δύο μέρη - επιτιθέμενος εναντίον επιτιθεμένου. Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα με πόλεις ονομαστές όπως Μαριούπολη, Χάρκοβο, Οδησσός, με πρωτεύουσα το Κίεβο. Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Στο Κίεβο ήταν που γεννήθηκε και ο μεγάλος Ρώσος χορευτής Νιζινσκι την εποχή που δεν είχε παραχωρηθεί στην Ουκρανία και θεωρούνταν Ρωσικό έδαφος.

Ο θεϊκός προπολεμικός χορευτής Βασλάβ Νιζίνσκι Χορευτής με πρωτοφανείς ικανότητες ήδη από την εποχή της νεότητάς του στη Ρωσία, ο Βασλάβ Νιζίνσκυ - Κίεβο 1890 - Λονδίνο 1950 (60), έγινε διάσημος ως πρώτος χορευτής των Ρωσικών Μπαλέτων του Σερζ Ντιαγκίλεφ, του θεατρικού συγκροτήματος με την μεγαλύτερη αίγλη στην προπολεμική Ευρώπη, στο οποίο προσχώρησε το 1909.

Μετά τη διακοπή των σχέσεών του με τον Ντιαγκίλεφ - με τον οποίο υπήρξαν στενοί συνεργάτες και κάτι παραπάνω - ο Νιζίνσκυ πάλεψε να σταθεί επαγγελματικά μόνος του. Ταυτόχρονα, ασπάστηκε τη θρησκευτική φιλοσοφία του Τολστόι

Τον Δεκέμβριο του 1917, εγκαστάθηκε σε μια βίλα στην Ελβετία μαζί με τη γυναίκα του Ρομόλα και την τρίχρονη κόρη τους.
Εκεί ακριβώς η τρέλα έκανε την εμφάνισή της, άρχισε να φαντάζεται τον εαυτό του παντρεμένο με τον Θεό, αλλά και σαν τον ίδιο τον Θεό, υπογράφοντας "Θεός Νιζίνσκυ".
Έζησε άλλα τριάντα χρόνια αλλά δεν βρήκε ποτέ τα λογικά του.

(που ήθελε να εφαρμόζει ακριβώς το Ευαγγέλιο - αποποιούμενος τη μεγάλη του περιουσία - αιτία προστριβών με τη σύζυγο του Σοφία, βλέπε ταινία "Ο Τελευταίος Σταθμός" με τον Cristopher Plummer)

Ημερολογιακά Τετράδια

Πουλί της Φωτιάς
Η γη είναι το κεφάλι του Θεού. Ο Θεός είναι φωτιά μέσα στο κεφάλι. Όσο έχω μια φωτιά μέσα στο κεφάλι μου είμαι ζωντανός. Ο σφυγμός μου είναι ένας σεισμός. Εγώ είμαι ένας σεισμός. Vaslav Nijinsky

Το ημερολόγιο αυτό, το οποίο ο Νιζίνσκυ κράτησε σε τέσσερα τετράδια σε μια περίοδο έξι εβδομάδων στις αρχές του 1919, είναι η μόνη σύγχρονη μαρτυρία που έχουμε, από έναν μεγάλο καλλιτέχνη, για την εμπειρία της εισόδου στην ψύχωση.

Πρωτοεκδόθηκε το 1936, σε μια μετάφραση από την οποία η σύζυγός του Ρομόλα, είχε αφαιρέσει όλα τα ηθικώς επιλήψιμα μέρη, παραλείποντας σχεδόν το μισό κείμενο. Η παρούσα έκδοση είναι η πρώτη πλήρης μετάφραση στα ελληνικά και η πρώτη που περιλαμβάνει το Τέταρτο Τετράδιο, γραμμένο στην αρχή της ψύχωσης, ακολουθώντας την πρώτη παγκόσμια έκδοση χωρίς περικοπές του 1995.

Περιλαμβάνει τις τελευταίες διαυγείς σκέψεις του Νιζίνσκυ - για τον Θεό, το σεξ, τον πόλεμο και τη φύση του κόσμου, καθώς επίσης και για τη δική του κατεστραμμένη ζωή. Στις εισαγωγές τους, η Τζόαν Ακοσέλλα, διακεκριμένη συγγραφέας έργων που αφορούν το χορό, και ο Κριστιάν Ντυμάι Λβόφσκι εξηγούν το γενικό πλαίσιο του ημερολογίου και τη θέση του στην ιστορία της νεωτερικότητας.

Η ελληνική έκδοση συμπληρώνεται από τρία ένθετα με 72 μαυρόασπρες φωτογραφίες του Νιζίνσκυ και του περιβάλλοντός του, καθώς και έγχρωμες εικόνες των έργων των καλλιτεχνών που ενέπνευσε και των εκπληκτικών σχεδίων του.

Αρχικό κείμενο από agra.gr - Publications | Αρχική δημοσίευση εδώ 👉


Nijinsky - Το απόγευμα ενός Φαύνου

Vaslav Nijinsky

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα