Στην πατρίδα του τυριού

""

Διατηρώντας την παράδοση

Lasagne
Τυρί Vergeer - ΟλλανδίαReeuwijk - Σαλέ στη λίμνηΛαζάνια με τριμμένο τυρί
Ένα υπέροχο μέρος να επισκεφθεις είναι η Ολλανδία. Το Άμστερνταμ, η Βενετία του Βορρά όπως ευστόχως ονομάζεται, με τα γραφικά σπίτια και τις εξίσου γραφικές μικρές γέφυρες, με τη περίφημη αγορά των λουλουδιών με τις κάθε χρώματος τουλίπες, τα αμέτρητα κανάλια - μια πόλη κτισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος πάνω στα νερά του ποταμού Άμστελ απ' όπου πήρε και την ονομασία της.

Με τα γραφικά τριόροφα σπίτια με τις επικλινείς στέγες πάντα παρόντα, υπάρχουν διάφορες τοποθεσίες με ακριβά ή λιγότερο ακριβά καταλύμματα. Είναι γνωστό πως εκτός από τους βολβούς των τουλιπών, από την Ολλανδία έρχονται τα περίφημα τυριά Γκούντα και Ένταμ. Τα βλέπεις στα ράφια των σουπεμάρκετς για να τα βάλεις κατόπιν ως συστατικό κάποιας μακαρονάδας ή στη σαλάτα ή σε σάντουιτς - χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και το γάλα Η μικρή Ολλανδέζα! που δεν υπάρχει πλέον στην αγορά των εβαπορέ...

Στο χωριό Reeuwijk

Ένα σαλέ στη λίμνη θα είναι μια σούπερ ευχάριστη διαμονή. Το ιδιωτικό μικό ξενοδοχείο στο Ρέιβακ (Reeuwijk) με τα μικρά σπιτάκια ως διαμονή, προσφέρει μια άπλετη θέα στο πράσινο της πολύ κοντινής του παραλίμνιας περιοχής. Δίπλα στα ήρεμα νερά της λίμνης, ένα απλό γεύμα γίνεται μια ιεροτελεστία της φύσης και της γεύσης. Βέβαια η τιμή είναι ακριβή σε μια τέτοια διαμονή, αλλά αν προγραμματίζεις ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ, αξίζει έστω και για δύο διανυκτερεύσεις αν είναι καλοκαίρι, να αντικρύσεις την παραμυθένια εικόνα της ομοφιάς της λίμνης.

Η κωμόπολη αυτή σήμερα (12.500 κατοίκων /'07) της Νότιας Ολλανδίας με έδρα το Ρότερνταμ - άλλοτε γραφικό χωριό με τοπία αντάξια να ζωγραφιστούν απ' τους καλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους - βλέπε την παράδοση, Ρέμπραντ, Χόλμπαϊν, Βερμέερ κ.ά. ονομάζεται Ρέιβακ (Reeuwijk) και προσφέρει άνετες, δίπλα στη φύση διακοπές. Η θέα των Ολλανδών που γενικώς κυκλοφορούν με ποδήλατα δίπλα στα νερά και τα δένδρα καθώς απολαμβάνουν τις διαδρομές στη φύση ανάμεσα στις μικρές κωμοπόλεις της κάθε περιοχής, είναι ένα σημάδι πως η Ευρώπη αντιστέκεται στη μόλυνση και τον απρόσωπο, βιομηχανοποιημένο τρόπο ζωής.

Το Τυρί Vergeer

Στο μέρος αυτό παρασκευάζεται το υπέροχο τυρί διπλής ωρίμανσης σε υπόγειους χώρους οκτώ μέτρων κάτω απ' τη γη για να επιτευχθεί μια αργή ωρίμανση. Όλα ξεκίνησαν από την απλή οικογενειακή παράδοση: Ο Dirk Vergeer κατά τον 17ο αιώνα πουλούσε χειροποίητο τυρί που έφτιαχναν οι γονείς του. Η φήμη διαδόθηκε γρήγορα αγοραστές από την ευρύτερη περιοχή έρχονταν για το τυρί. Κατά τον Β΄π. πόλεμο η παραγωγή σταμάτησε αλλά μετά το 1945, γρήγορα πήρε πάλι μπροστά. Η επιχείρηση αγόραζε απλό τυρί και το επεξεργαζόταν ώστε να ωριμάσει και κατόπιν το πουλούσε. Κατά το 1960 η ζήτηση εντάθηκε για συσκευασμένο τυρί. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε με το τυρί σε φέτες, καθώς και το τριμμένο. Η τρίτη πλέον γενιά, εξακολουθεί να επεξεργάζεται στις εγκαταστάσεις της το τυρί και να το πουλάει σ' όλο τον κόσμο με τις επωνυμίες Gouda, Edam κ.ά.

Είναι επίσης κοντά και με το άλλο χωριό Γκούντα, όπου παράγεται το πολύ γνωστό Ολλανδικό τυρί Gouda. Ένα άλλο τυρί Ολλανδικής προέλευσης είναι και το Leerdammer (Lightlife) -42% λιγότερα λιπαρά.


💦 πληροφορίες για τα τυριά vergeerholland.nl

Housing in Amsterdam

Λίγα λόγια για την Ολλανδία

Πολλά τμήματα της Ολλανδίας, όπως ολόκληρη η επαρχία Φλέβολαντ (Ολλανδικά: Flevoland) δεν ήταν πάντα στεριά αλλά θάλασσα που οι Ολλανδοί διεκδίκησαν. Τα μέρη που διεκδικήθηκαν από τη θάλασσα ονομάζονται Πόλντερ. Το 18,4% της συνολικής έκτασης της Ολλανδίας είναι υδάτινες επιφάνειες. Η λίμνη Άισελμεερ (IJsselmeer) χωρίζεται από τη θάλασσα με το φράγμα Άφσλαουτνταϊκ μήκους 29 χιλιομέτρων, το οποίο χτίστηκε το 1932. Οι σημαντικότεροι ποταμοί της χώρας είναι ο Ρήνος, ο Μάας και ο Σχέλντε. Η Ολλανδία είναι, επί της ουσίας, το δέλτα που δημιουργούν αυτά τα τρία ευρωπαϊκά ποτάμια. Εκτός από τη γεωγραφική τους σημασία, αυτά τα ποτάμια χωρίζουν τη χώρα -σε γενικές γραμμές- πολιτιστικά και θρησκευτικά σε βόρεια και νότια.
 
πηγή wiki
💦 [πολεοδομικό σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας είναι οι γνωστοί ανεμόμυλοι]


Reeuwijk - Ολλανδία

Reeuwijk- Διαδρομή με το αυτοκίνητο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα