Goldfinger

Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος

Η ταινία James Bond με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία!
Goldfinger
Sean Connery 1964Sean Connery Goldfinger 1964
Ό,τι αγγίζει γίνεται συναρπαστικό! —πράκτωρ 007 - Goldfinger

Η Ταινία

Goldfinger (1964) on IMDb
🎸 Music
in movies
  • Τίτλος: Goldfinger
  • Σκηνοθεσία: Guy Hamilton
  • Σενάριο: Richard Maibaum, Paul Dehn - Συγγραφέας: Ian Flemming
  • Πρωταγωνιστούν:Sean Connery, Gert Fröbe, Honor Blackman, Shirley Eaton
  • Διάρκεια: 110΄
  • Έτος: 1964
  • Είδος: Δράμα, Θρίλερ
  • Τιμητικές διακρίσεις: Όσκαρ εφέ
  • Μουσική: John Barry /Goldfinger
  • Τοποθεσίες γυρισμάτων: Γενεύη, Ελβετία
  • Χώρα παραγωγής: Αγγλία, Eon Studios

Θέμα

Ένας μαικήνας χρυσού ενέχεται σε λαθρεμπόριο (gold smuggling) και σχεδιάζει να καταστρέψει το χρυσό στο Αποθετήιο Φορ Νοξ των ΗΠΑ

Η Ιστορία της ταινίας Goldfinger


Goldfinger - Shirley Eaton 1964

Το χρονικό μιας υστερίας Η 3η αυτή Τζέιμς Μποντ ταινία - η πεμπτουσία των ταινιών Τζέιμς Μποντ. έγινε θρυλική καθώς απ' τις πρώτες βδομάδες προβολής στις αίθουσες ξπέρασε τα προϋπολογισθέντα έξοδα παραγωγής (3 εκατομ $). Κατόπιν, ένα σωρό μοδάτα παιχνίδια - κούκλες, αγαλματίδια χρυσά, κουτιά φαγητού, παζλς, παπούτσια, κολόνια, ιδιαίτερα το τραγούδι με την Σίρλει Μπάσει καθώς ανέβηκε στα ύψη των διεθνών τσαρτς και το αυτοκίνητο του Μποντ μια Όστιν Μάρτιν DB5 που είχε επάνω της όλα τα όπλα ως και καθίσματα που εκτινάσσονταν. Ο κόσμος πάθαινε μια υστερία με τον 007, κάτι ανάλογο την εποχή εκείνη με τους Μπητλς.

Ο τόπος που υποτίθεται πως διαδαματίζεται η υπόθεση είναι το Μαϊάμι, η Ελβετία όμως γυρίστηκε στην Αγγλία το περισσότερο καιρό όπου ο Γιαν Φλέμιγκ ήταν πολύ ευχαριστημένος με τα γυρίσματα. Ο Φλέμιγκ δεν μπόρεσε να δει ολοκληρωμένη την ταινία γιατί λίγο πριν την πρεμιέρα της έφυγε απ' τον κόσμο. Λίγο ακόμη και ο Τζέιμς Μποντ θα γινόταν ο Σούπερμαν. Ο Σον Κόνερι (34) ήταν ωραίος, δυναμικός και είχε ωραιότατες παρτενέρ τις Όνορ Μπλάκμαν (27) πιλότο του φρικτού Γκολντφίγκερ και Σίρλει Ήτον (27) - παίζει πολύ λίγο, που το γυμνό σώμα της σκεπάστηκε με χρυσό αφ' ότου πρόδωσε με τον Μποντ τον Γκολντφίγκερ.

Ο Γκολντφίγκερ δεν μιλούσε αγγλικά ήταν ντουμπλαρισμένος, καθώς ο ηθοποιός που τον ενσάρκωσε ήταν Γερμανός που ωστόσο, απέδοσε την κακία, την παλιανθρωπιά του κλέφτη που θέλει να βλάψει τις οικονομίες του κόσμου για να καρπωθεί εκείνος τις ισοτιμίες του χρυσού. Οι σκηνές στο γκολφ έγιναν αιτία να αποκτήσει μετέπειτα το πάθος για το σπορ αυτό ο Σον Κόνερι. Η σκηνή της πάλης με τον μπράβο του Γκολντφίγκερ Χαβανέζο παλαιστή Χάρολντ Σακάρτα, έγιναν αιτία να καεί άσχημα στο χέρι ο τελευταίος και να τραυματισθεί ο πρώτος.  Στην Ιρλανδία ο 12χρονος τότε Πίερς Μπρόσναν /Pierce Brosnan, βλέποντας τη ταινία αποφάσισε να γίνει ηθοποιός φαντασιωνόμενος πως κάποτε θα έπαιζε κι αυτός τον πράκτορα! Και όντως τον έπαιξε! Στη ταινία "Golden eye" (Επιχείρηση Χρυσά Μάτια) 1995 σε σκηνοθεσία Martin Campbell.

Ρήσεις

James Bond προς Auric Goldfinger: Περιμένεις να μιλήσω;
Auric Goldfinger: Περιμένω να πεθάνεις!

Λεπτομέρειες

Η ταινία κάνει χρήση των πρωτοεμφανιζόμενων γκάτζετς, επίσης ο πράκτω 007 κυκλοφορεί με μια τελευταίου τύπου Aston Martin σε αγώνα ταχύτητας στις Ελβετικές Άλπεις (Furka Pass, Ελβετικές Άλπεις)


Goldfinger - Σύνθεση John Barry, Τραγούδι Shirley Bassey

Goldfinger - James Bond Agent 007 1964 (Στενά Furka Pass, Ελβετικές Άλπεις)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα