Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο προφήτης και Άγιος

Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779)
Μηδείς του εαυτού ζητεί...
Κανένας δεν βλέπει τα δικά του άσχημα αλλά των άλλων

"Μηδείς του εαυτού του ζητείτο αλλά του τον έτερον έκαστον" - Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, θεωρείται προφήτης και Άγιος του Γένους. Η μνήμη του εορτάζεται στις 24 Αυγούστου.Ένα από τα χαρακτηριστικά του θεωρείται η απόλυτη αφιλοχρηματία. "Δεν έχω άλλο ράσο από αυτό που φορώ".

Κώστας Σαρδελής - Ο προφήτης του Γένους Κοσμάς ο Αιτωλός —Μια διερεύνηση σε βάθος της συγκλονιστικής προσωπικότητας του Αγίου του Γένους και μια σωστή ερμηνεία του θαυμαστού του έργου. Επίσης, «Αναλυτική βιβλιογραφία Κοσμά του Αιτωλού 1765-1973» (2η εκδ. συμπληρωμένη), εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1974.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ TOΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 9 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ 11

1. Ο ΠΟΝΕΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 25
2. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ 29
3. Ο ΔΙΔΑΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΟΙ 35
4. ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 43
5. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ 65
6. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ 85
7. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ 101
8. Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 117
9. Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ 127
10. Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ TOΥ ΓΕΝΟΥΣ 141
11. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 155
12. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ 167
13. ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΙΪΚΟ» 177

ekdoseispapadimitriou.gr👉

💦Το κήρυγμά του αναφέρεται σε καθημερινότητες που συνιστούν αμαρτίες: σχέσεις ατόμων, σχέσεις αγοράς, σχέσεις ανδρών και γυναικών, σχέσεις που ανάγονται στην ελλιπή συνείδηση για το κακό. Εδώ πηγάζει η ανάγκη για παιδεία, για θεογνωσία, μέσω της κατανόησης των ιερών Γραφών και επομένως δια της γνώσεως της ελληνικής γλώσσας, όχι όμως και της ελληνικής σκέψης

Διδαχές - Διδαχή Α

(Απόσπασμα) Πρέπον και εύλογον είνε ένας διδάσκαλος, όταν θέλη να διδάξη, να εξετάζη πρώτον τι ακροατάς έχει, ομοίως και οι ακροαταί να εξετάζουν τι διδάσκαλος είνε. Και εγώ αδελφοί μου, που ηξιώθην και εστάθηκα εις αυτόν τον άγιον τόπον τον αποστολικόν δια την ευσπλαχνίαν του Χριστού μας, εξέτασα πρώτον δια λόγου σας και έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθε ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί, πιστεύετε και είσθε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, και είσθε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας. Και όχι μόνον δεν είμαι άξιος να σας διδάξω, αλλά μήτε τα ποδάρια σας να φιλήσω. Διότι ο καθένας από λόγου σας είνε τιμιώτερος απ’ όλον τον κόσμον. Πρέπει δε να ηξεύρετε και η ευγενία σας δια λόγου μου, το ηξεύρω, πως άλλοι σας λέγουν άλλα, όμως ανίσως και θέλετε να μάθετε την πάσαν αλήθειαν εγώ σας την λέγω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα