Πως ο Προυστ μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Πως ο Προυστ μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Marcel Proust
Alain de Botton How Proust can change your life
Πως ο Προυστ μπορεί να σου αλλάξει τη ζωήAlain de Botton How Proust can change your life

How Proust can change your life

Διαβάζω τώρα (μεταξύ άλλων φυσικά - από ελάχιστο ως αρκετό χρόνο, φυσικά!)

Αλήθεια, μπορεί ένα βιβλίο να σου αλλάξει τη ζωή; Ναι μας λέει ο Αλαίν ντε Μποττόν - Γάλλος συγγραφεύς Ελβετικής καταγωγής. Όλοι λένε πως η "Αναζήτηση του Χαμένου Χρόνου" είναι ένα σπουδαίο βιβλίο - δεν μας λένε όμως το Γιατί.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφεύς Alain de Botton 🔖 αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα - ποταμός, στις σημειώσεις του συγγραφέα, τεκμηριώνει τα σημεία ενδιαφέροντος για τη ζωή του καθένα μας - για την τέχνη, τον έρωτα, την κοινωνία εντέλει για την ίδια μας την ύπαρξη.

Το βιβλίο επίσης του Αλαίν ντε Μποττόν, αποκαλύπτει μέσω της εκτενούς διήγησης του Προυστ, τις ίδιες του τις σκέψεις για τις σχέσεις, το πως μπορείς να βρεις έναν καλό γιατρό, να απολαύσεις τις διακοπές σου, να κάνεις φίλους, να ανταποκριθείς σε μια προσβολή.

Ένα ζωηρό πορτρέτο του εκκεντρικού αλλά ιδιαίτερα συμπαθητικού συγγραφέα της "Αναζήτησης" Μαρσέλ Προυστ, δομημένο πάνω στις εξομολογήσεις του, τις σημειώσεις, τα μυθιστορήματα του, που αναδεικνύει τη δύναμη της λογοτεχνίας στο να αλλάξει τις ζωές μας. Ένα βιβλίο αυτο-βοήθειας χρήσιμο όσο κανένα άλλο.

Κεφάλαια - 9 Πως

  • Πως ν' αγαπάς τη ζωή σήμερα
  • Πως να διαβάζεις για τον εαυτό σου
  • Πως να προχωράς με το πάσο σου
  • Πως να υποφέρεις με επιτυχία (Συζητήσεις με τον ζωγράφο Ελστίρ)
  • Πως να εκφράζεις τα συναισθήματα σου
  • Πως να είσαι καλός φίλος
  • Πως ν' ανοίξεις τα μάτια σου
  • Πως να ευτυχείς στον έρωτα
  • Πως ν' αφήνεις κατά μέρος ένα βιβλίο

🔖 Αλαίν ντε Μποττόν Πως ο Προυστ μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή /Πατάκης © Alain de Botton 1997

Μια γλυκιά, διαυγής, παιγνιώδης διύλιση του Προυστ, ένα παιχνίδι της φαντασίας. Ο Ντε Μποττόν τονίζει τη θεραπευτική, συμβουλευτική πλευρά του έργου του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα που μοιάζει με μια ιαματική λίμνη —John Updike / New Yorker

Εξ αφορμής του βιβλίου από alaindebotton.com/literature 💦

Ο ζωγράφος Elstir - Για την δυστυχία

Δεν υπάρχει άνθρωπος, όσο σοφός κι αν είναι, μου είπε, που κάποια στιγμή στα νιάτα του να μην πρόφερε λόγια, ή και να μην έζησε μια ζωή που η ανάμνηση τους να του είναι δυσάρεστη και θα επιθυμούσε να είχε αφανιστεί. Κι όμως δεν πρέπει να λυπάται, γιατί δεν μπορεί να έχει τη διαβεβαίωση πως έγινε σοφός - σ' όποιο βαθμό κι αν είναι εφικτό, παρά μόνο αν πέρασε όλες τις γελοίες ή βδελυρές ενσαρκώσεις που πρέπει να υπάρξουν πριν απ' την τελική αυτή ενσάρκωση. Ξέρω πως υπάρχουν νεαροί... που οι δάσκαλοι τους τους δίδαξαν την ευγένεια του πνεύματος και την ηθική κομψότητα απ' τα μαθητικά τους χρόνια. Ίσως να μην έχουν τίποτα ν' ανακαλέσουν στη ζωή τους, θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν και να υπογράψουν απολύτως ό,τι είπαν, είναι όμως φτωχά πνεύματα, αδύναμοι απόγονοι δογματικών, με σοφία αρνητική και στείρα. Η σοφία δεν σου δίνεται, πρέπει να την ανακαλύψεις μόνος ύστερα από μια διαδρομή στην οποία κανένας δεν μπορεί να πάρει τη θέση σου και απ' την οποία κανένας δεν μπορεί να σε απαλλάξει, γιατί είναι ένα προσωπικό κοίταγμα πάνω στα πράγματα.

Η ευτυχία κάνει καλό στο σώμα μας μα η θλίψη είναι που αναπτύσσει τις δυνάμεις του νου —Marcel Proust

🎨 Ο ζωγράφος Elstir στην "Αναζήτηση του χαμένου χρόνου", δεν υπάρχει. Είναι ο ίδιος ο συγγραφεύς όπως οραματίζεται τον ιδανικό ζωγράφο. Ο χαρακτήρας του Ελστίρ έχει επηρρεασθεί κυρίως από τον ζωγράφο Claude Monet, μετρ του Ιμπρεσιονισμού.

Ο Marcel στην κουζίνα

🥣Ο Marcel αγαπούσε τα αυγά με κρέμα - προφανώς τα αυγά "φλορεντίν". Εκτός από το ελαφρύ αυτό πρώτο πιάτο, αγαπούσε - όπως και ο πατέρας του, τη μους σοκολάτας που ετοίμαζε στο Κομπραί, αλλά και στο Παρίσι, η μαγείρισα - οικονόμος τους Φρανσουάζ - περισσότερα [Στην κουζίνα της Φρανσουάζ] εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα