Ιστορίες του Μπρονξ

Ιστορίες του Μπρονξ

Ρόμπερτ Ντε Νίρο - Ιστορίες του Μπρονξ
Τσαζ Παλμιντέρι, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Λίλο Μπρανκάτο

A Bronx Tale

🎲Ιστορίες της Μαφίας
Mια λίστα ταινιών

Το Μπρονξ είναι μια συνοικία της Νέας Υόρκης, κοντά στο Μπρούκλιν όπου έμεναν πολλοί Ιταλοί μετανάστες που είχαν βρει μια δουλειά και τα έφερναν βόλτα. Την ίδια εποχή όμως εκεί ζούσαν και άτομα της Ιταλικής Μαφίας - που τρομοκρατούσαν την περιοχή και σκοπός τους ήταν ουσιαστικά να μη δουλεύουν, να ζουν από την "προστασία" δήθεν, των καταστηματαρχών της περιοχής, τα στοιχήματα, τις ιπποδρομίες, να καταδιώκουν μέχρι εξόντωσης όσους δεν τους γέμιζαν το μάτι.

A Bronx Tale - Robert De Niro, Francis CapraΙστορίες του Μπρονξ 1993

Υπόθεση - "Ιστορίες του Μπρονξ"

Αυτό συνέβη μια μέρα που σκότωσε ο Σόνι - ο αρχηγός των μαφιόζων στα καλά καθούμενα, έναν οδηγό που τόλμησε να τον απειλήσει καθώς τράκαραν στο δρόμο σε κάποια διασταύρωση. Ο Καλότζερο, 9χρονος τότε μικρός, βλέπει τη σκηνή, τον άνθρωπο που κρατούσε το πιστόλι αλλά σε λίγο όταν η Αστυνομία έρχεται στο σπίτι τους για να τον φωνάξει κάτω στο δρόμο να αναγνωρίσει το δράστη από τους ήδη συλληφθέντες κακοποιούς, δεν τον μαρτυράει υπακούοντας στον άγραφο λόγο της γειτονιάς να μην είσαι καταδότης, να μη μαρτυράς.

Από τότε ο Σόνι, ο μαφιόζος δράστης, συμπάθησε τον μικρό Καλοτζέρο και προσπάθησε να τον κάνει φίλο του - έτσι και γίνεται και ο μικρός παρά την εναντίωση του έντιμου πατέρα του Λορέντζο που δουλεύει σαν οδηγός λεωφορείου σιγά σιγά γίνεται φίλος μαζί με τον μαφιόζο και την παρέα του που σε ηλικία 17 ετών πια, τον βάζουν σε διάφορες παράνομες δουλειές με το δέλεαρ του χρηματικού κέρδους. Ώσπου να παρευρεθεί σε μια σκηνή άγριου ξυλοκοπήματος του αδελφού της κοπέλας που θέλει να συνδεθεί και να θελήσει να απαλλαγεί απ' τη παρέα τους, καθώς η καταδίωξη που ασκούν στους μαύρους του γειτονικού Μπρούκλιν έχει επίπτωση στην ίδια του την προσωπική

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που έγραψε ο πρωταγωνιστής Chazz Palminteri - ο μαφιόζος Σόνι στην ταινία, περιγράφοντας γεγονότα που ο ίδιος είχε ζήσει και την μετέφερε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην οθόνη, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα.

Λεπτομέρειες

Ο Τσαζ Παλμιντέρι - ο ίδιος Ιταλός μετανάστης που έζησε την Ιταλική Μαφία στη Σικελία, έγραψε το βιβλίο, μια προσωπική του Αυτοβιογραφία, που είχε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ζητήθηκε από τα μεγάλα studios να γυριστεί ταινία. Το προσέφεραν 1 εκατομμύριο δολάρια για να παραχωρήσει τα δικαιώματα, όμως εκείνος έβαζε όρο να πρωταγωνιστήσει ο ίδιος αλλά εκείνοι ήθελαν άλλο πρωταγωνιστή στο ρόλο του μαφιόζου γκάγκστερ Σόνι. Τελικά το γύρισε ο Ντε Νίρο - πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, με τη συμφωνία να παίξει ο Τσαζ Παλμιντέρι που ήταν ήδη ηθοποιός και το κέρδη μισά - μισά.

Κριτική

Πρόκειται για μια επική ταινία που ανασυνθέτει το ύφος και τα γεγονότα της δεκαετίας του '60 στη Νέα Υόρκη - μια εποχή που πήγαιναν πολλοί μετανάστες - και από την Ελλάδα επίσης. Στο Μπρονξ μια συνοικία κοντά στο λιμάνι, εγκαταστάθηκαν Ιταλοί που μετέφεραν τα ήθη της Σικελικής Μαφίας (Camora). Ήταν πολύ σκληροί και σκότωναν με το παραμικρό - λίγο να τους ενοχλούσε το παρουσιαστικό ή τα φερσίματα στα μπαρ της γειτονιάς.

Ωστόσο η ταινία δεν είναι πολύ άγρια καθώς διέπεται από ένα χιούμορ και στην απόδοση των πιο άγριων σκηνών. Η συνοικία αποδίδεται στην εντέλεια με τους φωτεινούς δρόμους της μέρας, τις ιπποδρομίες - ευχάριστες πλευρές της ζωής καθώς ο οδηγός πατέρας του μικρού Calogero, τον παίρνει βόλτα με το λεωφορείο στα περίχωρα της Νέας Υόρκης προς την εξοχή, το Λογκ Άιλαντ. Σε όλη το έργο ακούγονται θαυμάσια τραγούδια της εποχής, που συντελούν στην ευχάριστη, πικρή πλην όμως ανάλαφρη παρακολούθηση της ζωής στη μικρή αυτή συνοικία - ονομαστή για τη δράση των γκάγκστερ της "περιφερειακής" μαφίας, της Αμερικανικής μεγαλούπολης.

South Bronx N. Y. city

Στοιχεία Ταινίας

A Bronx Tale (1993) on IMDb
  • Τίτλος: Ιστορίες του Μπρονξ (A Bronx Tale)
  • Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ ντε Νίρο /Robert De Niro
  • Σενάριο: Τσαζ Παλμιντέρι /Chazz Palminteri,
  • Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τσαζ Παλμιντέρι /Chazz Palminteri, Λίλο Μπρανκάτο /Lillo Brancato (17), Φράνσις Κάπρα /Francis Capra (9), Joe Pesci, Joseph D' Onofrio (17), Louis Vanaria (17),  Kathrine Narducci, Taral Hicks,
  • Είδος: Κοινωνική, Σινεφίλ
  • Έτος: 1993
  • Διάρκεια: 121΄
  • Τοποθεσίες γυρισμάτων: Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη (γειτονιά της Τζέιν)
  • Τιμητικές διακρίσεις: Υποψηφιότητες Casting Society '95 καλύτερη διανομή ρόλων, Young Artists Awards '95 Νεαρού ηθοποιού: Φράνσις Κάπρα, για το σύνολο των ρόλων του: Jordi Awards '96 Τσαζ Παλμιντέρι
  • Εταιρεία παραγωγής: Tribeca κ.ά.
  • Αξιολόγηση: 💛💛💛
  • Tags: #gangster #bronx #bus-driver #young boy #blacks #befriend

A Bronx Tale - Robert De Niro, Lillo Brancato, Francis Capra, Dazz Palminteri


Ιστορίες του Μπρονξ (1993) σκην. Robert De Niro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα