Ο Καραγάτσης στη Ραψάνη

Ο Καραγάτσης στη Ραψάνη

M. Karagatsis
Δημήτρης Ροδόπουλος - ψευδώνυμο, Μ. Καραγάτσης

Karagatsis at Rapsani

Ραψάνη - Λάρισα Στην πλατεία του χωριού όπου καθόταν ο Καραγάτσης

Είναι γωνστό πως αγαπημένος προορισμός του Καραγάτση ήταν η Ραψάνη Θεσσαλίας. Ένα ορεινό - την εποχή εκείνη χωριό, με πλούσια βλάστηση απ' όπου ατένιζες όλο τον Θεσσαλικό κάμπο στα πόδια σου, να απλώνεται ως εκεί που έφθανε το μάτι Εκει στον ίσκιο ενός καραγατσιού στην πλατεία, ο συγγραφέας υλοποιούσε στο χαρτί τις ιδέες του, απότοκες της πλούσιας φαντασίας του.

Η Ραψάνη είναι ένα όμορφο χωριό το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών. Η πόλη, χτισμένη από το 10 αιώνα, ανήκει στο Δήμο Τεμπών. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία και τη γεωργοκτηνοτροφία. Είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού (Μπρούσκο) και τσίπουρου, ενώ προσφέρει όμορφη θέα προς το Αιγαίο. Πέτρινα δρομάκια, γραφικά σπίτια, η πλατεία με τα μαγαζιά και τα πλατάνια καθώς και τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της Ραψάνης συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σύνολο από αξιοθέατα. Αξίζει εδώ να προσθέσετε το εξαιρετικά επιμελημένο λαογραφικό μουσείο και τις γιορτές του τρύγου. 

Στη Ραψάνη πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε τα ντόπια κρεατικά και τις σπιτικές πίτες, ενώ θα φιλοξενηθείτε άριστα στον παραδοσιακό ξενώνα και τα δωμάτια που λειτουργούν στην περιοχή. Τα δύο σπήλαια, κοντά στο χωριό παρουσιάζουν αξιόλογο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Σημαντικά μνημεία είναι το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (1778), που βρίσκεται στο ομώνυμο δάσος, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (18ος αι.) και το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου (1547) , ενώ σήμερα λειτουργεί το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Στη Ραψάνη δραστηριοποιούνται ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός - Λαογραφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης με παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και πιτών. Πανηγύρια οργανώνονται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στην κινητή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων στο φερώνυμο μοναστήρι, ενώ στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται ο εορτασμός του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου του εκ Ραψάνης.

Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην πλατεία οργανώνεται η Γιορτή Κρασιού του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού με πολύ χορό, παραδοσιακό φαγητό και κρασί. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται παραδοσιακά με δωρεάν προσφορά κρασιού, φασολάδας και νηστίσιμων

M. Karagatsis
Ο Μ. Καραγάτσης στη Ραψάνη με εκδρομική ενδυμασία
Όπως ο Καραγάτσης, πάμε και 'μεις εκδρομή στη Ραψάνη!

Προτάσεις

  • Φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες της πλατείας, κάτω από τα πλατάνια, όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα. 
  • Καφέ στο παραδοσιακό καφενείο "Μήτια" - από το αρχικό Μ του Καραγάτση που σήμαινε Μίτια, το όνομα του μικρού αδελφού των "Αδελφών Καραμαζώφ" του Ντοστογιέφσκι. Δοκιμάζουμε τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού
  • Κάνουμε βόλτα στα καλντερίμια του χωριού 
  • Πίνουμε κρασί από τον αμπελώνα της Ραψάνης, ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα και απαλή γεύση, σε ένα συνδυασμό τριών γηγενών ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο).

Γύρω από το χωριό

Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ακολουθώντας χωμάτινο δρόμο ο οποίος περνά μέσα από δάσος από Βελανιδιές, οδηγούμαστε στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του και το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Υπάρχει τρεχούμενο νερό και χώρος για πικ νικ.

Επίσης, πηγή για το παρόν άρθρο: kosmoslarissa.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα