Αντίσταση στη Παλαιστίνη - Shoshana

Σοσάνα

Soshana
Shoshana - σκην. Michael Winterbottom 2023

Shoshana

Διπλή Αντίσταση στην Παλαιστίνη: Άραβες και Ισραηλίτες κατά των Βρετανών Αποικιοκρατών

Παλαιστίνη του 1938. Κεντρικό πρόσωπο είναι η νεαρή Εβραία Σοσάνα, δυναμική σοσιαλίστρια, ταγμένη στον αγώνα υπέρ ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους. Μέσα στο ηλεκτρισμένο κλίμα της εποχής, σ’ έναν τόπο που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αναφλεγεί, η Σοσάνα ερωτεύεται έναν Άγγλο αστυνομικό. 

Με όχημα μια συγκινητική, αρχετυπική ιστορία απαγορευμένου έρωτα, η Σοσάνα είναι μια δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη, γεμάτη κοφτούς διαλόγους ταινία υψηλών φιλοδοξιών, που ιχνηλατεί τη γένεση του Ισραήλ παρουσιάζοντας ανάγλυφα την αιματηρή παραφροσύνη των συγκρουόμενων εθνικισμών στην Παλαιστίνη κατά τον Μεσοπόλεμο. 

Εμβριθές σχόλιο στα ιδανικά και στη διάψευση τους, στην τυφλή βία και στον πάταγο της Ιστορίας, η Σοσάνα είναι μια σημαντική στιγμή στη φιλμογραφία του Μάικλ Γουίντερμποτομ, που αφήνει τον θεατή μ’ ένα ρίγος στη σκέψη των τραγικών προσώπων που αποτέλεσαν το έναυσμά της

Στοιχεία ταινίας

  • Τίτλος: Σοσάνα Shoshana
  • Σκηνοθεσία: Μάικλ Ουιντερμπότομ Michael Winterbottom
  • Σενάριο: Michael Winterbottom, Laurence Coriat, Paul Viragh
  • Πρωταγωνιστούν: Harry Melling, Irina Starshenbaum, Douglas Booth, Aury Alby, Ian Hart
  • Είδος: Πολιτικό θρίλερ
  • Κατηγορία: Ιστορική πολιτική
  • Έτος:2023
  • Διάρκεια: 119΄
  • Μουσική: David Holmes
  • Παραγωγή: Βρετανία, Ιταλία
  • Αξιολόγηση: 💧💧

Ακριβώς μετά την ανάλαφρη κωμωδία "Ταξίδι στην Ελλάδα" (A trip to Greece) 2020, ο Βρετανός Ουιντερμπότομ καταπιάνεται με το θέμα της Βρετανικής παρουσίας ως διοίκηση της Παλαιστίνης, στα εδάφη όπου ανέκαθεν κατοικούσαν Παλαιστίνιοι και λίγοι Εβραίοι. Όμως με την εξάπλωση του ναζισμού στη Γερμανία και την κατάληψη της Πολωνίας, όλο και περισσότεροι Εβραίοι θέλουν την ίδρυση κράτους τους για να μετοικίσουν οι υπό διωγμόν και εξαφάνιση Ευραίοι της Ευρώπης κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό καθώς θα γεμίσει η χώρα της Παλαιστίνης ασφυκτικά. Αυτό το γεγονός πυροδοτεί όλο και περισσότερο την Αντίσταση των γηγενών Εβραίων με ρήψεις βομβών και τρομοκρατικών ενεργειών που επιφέρουν την δίωξη από τις βρετανικές υπηρεσίες και δη της Αστυνομίας των δραστών Εβραίων αντιστασιακών

Η ανακήρυξη του Ισραήλ ως ανεξάρτητο κράτος έγινε το 1946 αμέσως μετά το τέλος του Β΄Π. Πολέμου - πολύ αργά, καθώς ήδη είχαν εξοντωθεί εκατομμύρια Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στην Ευρώπη.

Σοσάνα - Κριτική

Μια ταινία με πειστικούς χώρους και γεγονότα μόνο που είναι εξαιρετικά μπερδεμένη. Οι Βρετανοί με ποιους είναι τελικά; και με τους δύο; Άραβες και Ιστραηλίτες θα μπορούσαν να συνυπάρχουν ειρηνικά αυτό ήθελαν και οι στηλοβάτες της ίδρυσης του Ισραηλιτικού κράτους αρχικά ως ιδεολόγοι και οραματιστές όμως αυτό δεν είναι εφικτό καθώς και η πίεση, η αστυνόμευση, η σκληρότητα των Άγγλων το καθιστά απραγματοποίητο όνειρο.

Πολύ μπερδεμένα γεγονότα και πλοκή, δυστυχώς, δεν αφήνουν τη συμμετοχή του θεατή απερίσπαστη στην ιστορία. Επίσης είναι εξαιρετικά σκληρές οι σκηνές με την εξόντωση των συλληφθέντων δραστών σε οργανώσεις μη αρεστές στους Άγγλους, καθώς και οι αναφλέξεις των βομβών με ανθρώπινα θύματα. Μια πολύ σκληρή ταινία, σε ένα ειδυλλιακό ωστόσο περιβάλλον (παραθαλάσσιο προάστιο του Τελ-Αβίβ), και παθιασμένη ερωτική ιστορία της Αντιστασιακής Σοσάνας και του Άγγλου αστυνομικού Τομ.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ, ένας ταλαντούχος και ευφυής Βρετανός σκηνοθέτης δραματικών ταινιών που αναδεικνύουν έντονες και συχνά εσωστρεφείς σχέσεις, έχει παρουσιάσει ένα πλήθος ετερόκλητων κινηματογραφικών έργων. Από νεο-νουάρ θρίλερ και πολιτικά ντοκιμαντέρ μέχρι ζοφερά οικογενειακά μελοδράματα και σατιρικές κωμωδίες. Με το σύνολο της φιλμογραφίας του ο Μάικλ Ουντερμποτομ, θεωροείται ένας από τους πιο τολμηρούς σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

πηγή πληροφοριών για την ταινία: filmfestival.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλεψύδρα

Η μυστηριώδης κυρία με τα μαύρα

Πόρος Ασκέλι