Δωμάτιο με Θέα

Room with a view - E.M. Forster

Κάποιες φορές μια απλή αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό των αναζητήσεων μας για όλη μας τη ζωή

Room with a view
Room with a View
Room with a ViewJulian Sands (George) Helena Bonham Carter (Lucy)
Μπορεί μια γνωριμία ταξιδιού αναψυχής να ανατρέψει μια προηγούμενη σχέση στην πατρίδα;

Η αναζήτηση εν προκειμένω ήταν για ένα δωμάτιο με θέα στον Πάδο, ποτάμι της Φλωρεντίας: σε μια πανσιόν στις αρχές του 20ου αιώνα η Λούσυ συνοδευόμενη από την ξαδέλφη της Σάρλοτ, γνωρίζει τον Τζωρτζ που βρίσκεται εκεί με τον πατέρα του. 

Η ομορφιά της ιταλικής εξοχής, απαλλάσσει τους δύο νέους από κάθε ενδοιασμό. Το ειδύλλιο τους θα ξεχαστεί όταν επιστρέφουν στην Αγγλία, όπου οι συγγενείς της Λούσυ την προετοιμάζουν για γάμο με κάποιον που δεν αγαπά. Όταν όμως ο Τζωρτζ με τον πατέρα του μετακομίζουν σ' ένα γειτονικό σπίτι στην ίδια ενορία με της Λούσυ όλα αλλάζουν.

Cecil Vyse (Daniel Day Lewis)

Σέσιλ Βάις /Daniel Day Lewis

Ο Σέσιλ - ο επίδοξος μνηστήρας της Λούσυ, είναι ένας καλλιεργημένος, καθωσπρέπει, ισχυρογνώμων Βρετανός εστέτ. Η Λούσυ προσποιείται πως είναι ευτυχισμένη αλλά δεν είναι, και αυτή η δυσαρέσκεια της έρχεται στο φως όταν οι Έμερσον έρχονται στην εξοχή κοντά στο σπίτι της. 

Η Σάρλοτ σε μια επίσκεψη στην ξαδέλφη της, συναντά τον Τζωρτζ Έμερσον ξανά καθ' όσον ο ρομαντικός νέος εκδηλώνει την αγάπη του για τη Λούσιλ φιλώντας την παθιασμένα. Εκείνη τον αποδιώχνει. Η Σάρλοτ που ο αυστηρός χαρακτήρας επηρρεάστηκε απ' το ταξίδι στην Ιταλία. Είναι απογοητευμένη από τα γεγονότα κι απ' το τέλος του ειδυλλίου. Τοιουτοτρόπως, η δυσαρέσκεια της με τον Σέσιλ είναι έκδηλη και τον απορρίπτει στενοχωρημένη από την κατά τα φαινόμενα λήξη του ειδυλλίου της ξαδέρφης της με τον Τζωρτζ.

Το ίδιο και η Λούσυ που κι αυτή πλέον δεν θέλει τον Σέσιλ.

Ε. Μόγκαν Φόρστερ 1911
Ζωγραφική Roger Fry

Έτσι όλοι τώρα πια είναι δυσαρεστημένοι και περισσότερο βέβαια η Λούσυ. Για να απομακρυνθεί απ' τους Έμερσον σχεδιάζει ένα άλλο ταξίδι για να φύγει από 'κείνον, από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο Τζωρτζ έχει ήδη φύγει. Την παραμονή της αναχώρησης της συνομιλεί με τον πατέρα της έναν ανοιχτόμυαλο ευγενή, καταλαβαίνει πως αρνούμενη την αγάπη απαρνείται το φως και την εγκαρδιότητα που η Ιταλία της αποκάλυψε.

James Ivory Όλες
οι ταινίες 📌

Ενθαρρυμένη από την Σάρλοτ που θέλει να τη γλυτώσει από τη δική της στυφή μοίρα, η Λούσυ αποφασίζει να ζήσει σύμφωνα με τα αισθήματα της και η ιστορία τελειώνει με το μήνα του μέλιτος με τον Τζωρτζ, στην Ιταλία. Με τον έρωτα στο πλευρό της πια.

Άλλες ταινίες του Ivory από μυθιστορήματα του Forster

  • Το πέρασμα στην Ινδία
  • Επιστροφή στο Χάουαρντ Εντς
  • Μωρίς

Κεντρικοί χαρακτήρες: Lucy Honeychurch /Helena Bonham Carter, Charlotte Barlett /Maggie Smith, George Emerson /Julian Sands, Mr Emerson /Denholm Elliott, Cecil Vyse /Daniel Day Lewis


O Daniel Day-Lewis ως Cecil Vyse

💑 Περισσότερα γι' αυτή την ταινία εδώ 👉 E(dward) M(organ) Forster (1879-1970) Άγγλος συγγραφεύς, δοκιμιογράφος, ανταποκριτής - περισσότερα εδώ

"Room with a view" - Video Gallery

Δωμάτιο με θέα 1985

George Emerson

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα