Ο χαλβάς του Ερντογάν

Οθωμανικά καλούδια

ΜπακλαβαδάκιαΠαγωτό σως σοκολάταςΦράουλες με σαντιγί

Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το γλυκό που έβγαλαν στο επίσημο δείπνο οι Τούρκοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη - "χαλβάς με στραγάλια". Πρόκειται για έναι Οθωμανικό έδεσμα με βάση τα βρασμένα στραγάλια, πολτοποιημένα, φυσικά με σιρόπι και γαρνίρισμα θρυμματισμένου "αιγινίτικου τύπου" φυστικιού.

Αυτό δεν είναι κλασσικό σιροπιαστό γλυκό της Τουρκικής κουζίνας αλλά της λεγόμενης Οθωμανικής (πιο παλιά κουζίνα). Περιλαμβάνει και γλυκά δυτικού τύπου από τον Γάλλο αρχιζαχαροπλάστη της Αυλής των εκάστοτε Σουλτάνων, όπως τούρτες με σοκολάτα, σαντιγί, κρέμα. 

Η τουρκική κουζίνα είναι από τις καλύτερες του κόσμου καθώς περιλαμβάνει κλασσικά φαγητά όπως το χουγιάρ μπεγεντί (με μελιτζάνες), ιμάμ μπαϊλντί (λιποθυμισμένος Ιμάμης) προφανώς από τη ζαλιστική γεύση, ντολμά (με λάχανο) περιχυμένοι με πηχτό αυγολέμονο, σουβλάκι τύπου σις κεμπάπ (με κοτόπουλο), τας κεμπάπ (μακρόστενο μπιφτέκι με κιμά) με πίτες, κρεμμύδι, πιπεριές, ντομάτες, γιάουρτλου (λεπτές φέτες κρέατος με γιαούρτι, κρεμμύδι και πίτες), κ.ά

Προεστός Ιωάννης ΛογοθέτηςTurkish delights

Η οθωμανική κουζίνα είναι πιο παλιά - κυρίως πελαμβάνει γλυκά πολυτελείας, αλλά και απλούστερα γλυκά, όπως ο χαλβάς με στραγάλια που παρουσίασαν στο επίσημο δείπνο που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, επ' ευκαιρία και της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Φανάρι, στο Πατριαρχείο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Εμείς εδώ έχουμε παραλλαγές της τουρκικής κουζίνας που είναι ελληνικής αρχικής προέλευσης όπως μουσακάς, παπουτσάκια, ντολμάδες αμπελόφυλλα, χαλβάς με σιμιγδάλι και σιρόπι - σε δύο τύπους - ο ένας λέγεται χαλβάς της Ρήνας προφανώς της νοικοκυράς Ρηνιώς που γίνεται με φρέσκο βούτυρο αντί λάδι.

[Φωτο Αρχική πηγή, από τη Κωνσταντινουπολίτικη Pâtisserie de luxe Kazarte /Γλυφάδα]

👉 Σχετικό άρθρο "Οθωμανικά κατάλοιπα" εδώ —Istanbul: "Το σταυροδρόμι της Ανατολής" εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα