Αμετανόητος Κοτζάμπασης

Μίχαλος Ρούσης - Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου

Ο Γιώργος Χριστοδούλου ως ο Κοτζάμπασης Μίχαλος Ρούσης

Η τριλογία της ελεγείας του τρόμου

Η καταπληκτική ιστορικού περιεχομένου σειρά "Ο Κόσμος που πεθαίνει" - αρχικά σχεδιασμένη για δέκα τόμους που κατέληξε σε τρεις [Ο Κοτζαμπάσης του Καστρόπυργου, Αίμα χαμένο και κερδισμένο, Τα στερνά του Μίχαλου], του Καραγάτση για τον αγώνα του ’21, με έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας μιας και αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο, πραγματικό πρόσωπο της επανάστασης, ζωντανεύει επί σκηνής και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο τις αρετές αλλά και τα σκοτεινά σημεία του Αγώνα.

Από τα καλύτερα ιστορικού περιεχομένου βιβλία του Μ. Καραγάτση. Απαντά διερευνώντας την αμετανόητη συμπεριφορά των προυχόντων επί της Τουρκοκρατίας. Ποιος αλήθεια ήταν ο αμετανόητος αυτός κοτζάμπασης, ο Μίχαλος Ρούσης;

Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο Μίχαλος Ρούσης, ο ήρωας, ο προδότης κι εξωμότης, ο εραστής και ο ηττημένος μιας ολόκληρης μυθιστορηματικής ζωής και εποχής.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου, σημειώνει: Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου είναι μια ελεγεία πάνω στον ανθρώπινο φόβο. Με φόντο την ελληνική επανάσταση, ο Μ. Καραγάτσης μιλάει με τόλμη για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, για την Ιστορία που ρέει σαν ορμητικό ποτάμι και μας ξεπερνά, για τη ζωή που αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας, για την αφόρητη τυχαιότητα της ύπαρξης, για τον ηρωισμό ως ατύχημα, για την ελευθερία ως άπιαστο όνειρο. Ο Θανάσης Τριαρίδης, που ανέλαβε τη θεατρική διασκευή, παραδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, καθώς κινείται διαρκώς στις παρυφές ενός εφιάλτη. Θα μπορούσε και να ονομάζεται «Στο μυαλό του Μίχαλου Ρούση». Η σκηνοθεσία επιχειρεί να συλλάβει τους χαρακτήρες ως ονειρικά όντα, σε κρίσιμες στιγμές της ύπαρξης. Η αποδοχή της υποκειμενικότητας είναι το κλειδί για να κατορθώσουμε να συνδιαλεχθούμε με την ιστορία μας, τη βιολογική μας ταυτότητα. Όλοι και όλα είναι και κάτι άλλο από αυτό που φαίνονται. Ο κωμικοτραγικός επίλογος της ζωής του Μίχαλου Ρούση είναι απλώς μια υπενθύμιση της ανθρώπινης ματαιότητας, της αβάσταχτης ελαφρότητας της ύπαρξής μας.

🔖 Αρχική επιδίωμη του όπως ο ίδιος το λέει - είχε περιγραφεί από τον ίδιο ως "βιολογική και κοινωνική ιστορία μιας αστικής ελληνικής οικογένειας από το 1821 ως τα σήμερα, τοποθετημένη εξελικτικά μέσα στην κοινωνική, εθνική, πολιτιστική, πνευματική κ.λπ. ιστορία του τόπου μας μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα

Ο Καραγάτσης στήνει μπροστά μας έναν ολοζώντανο κεντρικό ήρωα, τον Μίχαλο Ρούση, τον περίφημο "Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου", που γίνεται εξωμότης και προδότης γιατί τον κυβερνά το αίσθημα του ευδαιμονισμού και γιατί βάζει πιο ψηλά απ' όλα τη ζωή του και τις χαρές που μπορεί να του δώσει.

Δημήτρης Τάρλοου Εγγονός Μ. Καραγάτση, σκηνοθέτης, διευθυντής θεάτρου "Πορεία".

Ο Κοσμος που πεθαινει - Μια Τριλογια, απο το 1821 ως Σημερα
Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου Αίμα χαμένο κ κερδισμένο Τα στερνά του Μίχαλου
Ο Κοτζάμπασης του ΚαστρόπυργουΑίμα χαμένο και κερδισμένοΤα Στερνά του Μίχαλου

Κώστας Τζιρίτης, Μίχαλος Ρούσσης Τα δύο πρόσωπα του Κακού

Κώστας Τζιρίτης: ο Ζητιάνος του Καρκαβίτσα (1897), Μίχαλος Ρούσσης: Ο Κοτζάμπασης του Καραγάτση Δύο πρόσωπα, γλαφυρές απεικονίσεις των όψεων που μπορει να πάρει το Κακό μέσα σε μια εποχή σκοτεινή της ύστερης σκλαβιάς επί Τουρκοκρατίας, των Υπόδουλων Ελλήνων χωρισμένων σε προύχοντες και ραγιάδες.

Related [Ο Ζητιάνος Τζιριτόκωστας], Α΄ Έκδοση 1897, Ανδρέας Καρκαβίτσας εδώ

👉 Παραστάσεις θεάτρου Πορεία "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" έως τις 17 Απριλίου, Σπεύσατε!

💑 [H Τριλογία της διάψευσης] στον Καραγάτση H Eπανάσταση του '21 στις σελίδες αυτού του βιβλίου δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο κοντόφθαλμο, αλλά υπό το πρίσμα της ζωής. Πρίσμα σίγουρο, μεγεθυντικό, ανυπότακτο σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα...  εδώ

👉 Περισσότερα [Ο Καραγάτσης και η Επανάστασις] εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα