Ο κύριος Κλάιν

Από μια άλλη ταυτότητα μπορείς να ξεφύγεις;

Mr Klein

Alain Delon Mr Klein
Ο κύριος Κλάιν - Αλαίν Ντελόν 1976Ο κύριος Κλάιν - Συλλέκτης Mr Klein

Ο κύριος Ρόμπερτ Κλάιν ζει στο κατειλημένο απ' τους Ναζί, Παρίσι, το 1942. Ασχολείται με το εμπόριο έργων αξίας, τιμαλφών και πινάκων - κάτι που του αποφέρει μεγάλα έσοδα καθώς οι Εβραίοι πουλάνε τα τιμαλφή τους για να μπορέσουν να βρουν τα μέσα για την οδό διαφυγής τους να γλυτώσουν απ' τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Βέβαια δεν έχει και τόσο ανάγκη από αυτά τα έσοδα καθώς είναι από πάμπλουτη οικογένεια. Ζει σ' ένα πλούσιο διαμέρισμα, οι επιχειρήσεις του με τις αγοραπωλησίες γίνονται για το κέφι του - ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι συλλέτης επαγγελματίας το κάνει για τη διασκέδαση του. Η κατάσταση στο Γερμανοκρατούμενο Παρίσι δεν φαίνεται να τον ενοχλεί κλεισμένος στο αστραφτερό όστρακο της άνετης και πολυτελούς ζωής του.

Στον λαβύρινθο του εφιάλτη του Παρισιού επί Γερμανικής Κατοχής
🖼 Διπλή Ταυτότητα
Μια λίστα ταινιών
ανάλογου θέματος

Κάποια μέρα βρίσκει μια αντιστασιακή εφημερίδα εβραϊκής προέλευσης - την "Εβραϊκή Πληροφόρηση"με το όνομα του στο περιτύλιγμα της: Ρόμπερτ Κλάιν. Αυτό τον κάνει να θελήσει να μάθει γιατί του είχε σταλεί η εφημερίδα ενώ ποτέ δεν υπήρξε συνδρομητής της. Μαθαίνει πως ο συνονόματος του είναι ένας εβραίος ανακατεμένος σε αντιστασιακή οργάνωση και πως καταζητείται από την Αστυνομία του Παρισιού, καθώς κι από την Γκεστάπο. Θέλει να απαλλαγεί το γρηγορότερο από αυτή την παρεξήγηση του ονόματος, καθώς ο ίδιος δεν έχει καμμία σχέση με εβραϊκές οργανώσεις και επί πλέον όταν μαθαίνει πως η Αστυνομία τον θεωρεί κυρίως ύποποτο.

Αναζητώντας την ταυτότητα του άλλου Κλάιν, ο Ρόμπερτ Κλάιν θα οδηγηθεί στην κατοικία του από τη διεύθυνση της εφημείδας που είχε λάβει, όπου θα παραστήσει τον ενοικιαστή του ακινήτου και όπου η θυρωρός θα του δείξει το εγκατελειμένο από τον Κλάιν διαμέρισμα - μια σοφίτα σε άθλια κατάσταση όπου του λέει η θυρωρός πως χορεύουν τα ποντίκια... Ο αριστοκράτης Κλάιν θα μαζέψει κρυφά από 'κει κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση του.

Μέσω των αναζητήσεων του αυτών θα καταφέρει να απαλλαγεί από τη λάθος ταυτότητα;

Πρόκειται για τη δεύτερη σε καλλιτεχνική αξία ταινία του Αμερικανού Joseph Losey (γ. ΗΠΑ (Wisconsin) 1909-θ. Λονδίνο 1984) μετά τον "Υπηρέτη" (The Servant) Η καινούργια κόπια, προσφέρει μια πιστή αναπαραγωγή της αρχικής ταινίας χωρίς τη φθορά των χρήσεων και του χρόνου. Ο Τζόζεφ Λόζεϊ, σπούδασε αρχικά φιλοσοφία αλλά τον κέρδισαν το θέατρο αρχικά (υπήρξε συνεργάτης στο θέατρο με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ) και οι ταινίες. Ως εκ των επιλογών του οι ταινίες του είχαν φιλοσοφικό υπόβαθρο.

Μια Ταυτοπροσωπεία;

Alain Delon - Mr Klein 1973Alain Delon - Mr Klein

Στον κ. Κλάιν τίθεται το θέμα της Ταυτότητας του ατόμου. Ήταν τελικά Εβραίος ο Ρόμπερτ Κλάιν - ο πρώτος; Γιατί μπήκε στο τρένο για το στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ ο δικηγόρος του του είχε προσκομίσει τα χαρτιά από το ιστορικό της οικογένειας του - ότι ήταν ανέκαθεν οι της οικογένειας του, Γάλλοι, Καθολικοί; Ένα ερώτημα που δεν απαντάται καθώς το τρένο απομακρύνεται από την αποβάθρα με τον Κλάιν να κοιτάζει απ' το παράθυρο του...

Τελικά θα μπορούσε κανείς να πει μια ταινία για το Ολοκαύτωμα με κεντρική υποφώσκουσα ιδέα: Είμαστε όλοι ένοχοι, και θα πρέπει να πληρώσουμε γι' αυτό

Την ταινία ήθελε να τη γυρίσει και ο Κώστας Γαβράς, με σκηνοθετικές προτιμήσεις σε ταινίες του στυλ αστυνομικές, σασπένς, ιστορικο-πολιτικού περιεχομένου, αλλά τον πρόλαβε ο Λόζει 👉

Mr. Klein (1976) on IMDb

Διάλογοι

  • Εβραίος Πωλητής: Ζητάω 600 λουδοβίκια (λίρες Γαλλίας)
  • Κλάιν: 300 δίνω
  • Πωλητής: Αστειεύσθε; δεν υπάρχει λόγος να το πουλήσω για τόσα λίγα...
  • Κλάιν: Μην το πουλάτε...
  • Πωλητής: Δώστε κάτι παραπάνω
  • Κλάιν: 300

Στοιχεία Ταινίας

  • Τίτλος: Ο κύριος Κλάιν (Mr Klein)
  • Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λόουζι
  • Συγγραφεύς (βασισμένο σε) Franco Solinas (Ιταλός συγγραφεύς - επίσης στη ταινία "Η Μάχη του Αλγερίου" /Όσκαρ σεναρίου 1969, μαζί με τον σκηνοθέτη Τζίλο Ποντεκόρβο)
  • Πρωταγωνιστούν: Αλαίν Ντελόν, Ζαν Μορώ Παίζουν επίσης Ζυλιέτ Μπερτό, Σουζάν Φλον, Μισέλ Ωμόν, Μάσιμο Τζιρότι
  • Είδος: Δραματική, Αστυνομική, Θρίλερ
  • Έτος: 1976
  • Διάρκεια: 123΄
  • Χρώμα: Έγχρωμο
  • Τόποι γυρισμάτων: Στρασβούργο Γαλλία
  • Τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο Cézar 1977: Υποψηφιότητα καλύτερης ηθοποιίας Alain Delon, Βραβείο Σκηνοθεσίας Joseph Losey (Βραβεία Cézar περισσότερα εδώ) Η ταινία αυτή ήταν και η δεύτερη υποψήφια από την έναρξη του θεσμού /1976 - Υποψηφιότητα Κάνες (Χρυσός Φοίνικας), καλύτερη ταινία
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

"Mister Klein" σκην. Joseph Losey 1976

Mister Klein 1976

Related [Ο Σαμουράι] εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα