Ο κύριος Λαζάρ

Ο κύριος Λαζάρ

Monsieur Lazhar
Monsieur Lazhar 2011

Monsieur Lazhar

Τα μαθητικά χρόνια έχουν αφήσει πολλές αναμνήσεις σε όλους μας. Μία από αυτές είναι η μορφή ενός αγαπητού δάσκαλου... ενός αγαπητού συμμαθητή...

Στην περίπτωση της ταινίας αυτής - ο κύριος Λαζάρ. Ποιος είναι ο κύριος Λαζάρ, κανείς δεν ξέρει ακριβώς παρά μόνο ότι ήρθε από την Αλγερία στο Κεμπέκ του Καναδά για μια καλύτερη τύχη. Στην πατρίδα του ήταν δάσκαλος και μοιάζει η διδασκαλία να είναι το μόνο στήριγμα στη ζωή του.

Τα παιδιά στην τάξη είναι πολύ ταραγμένα γιατί μόλις είχε αυτοκτονήσει η δασκάλα τους - βρέθηκε στην τάξη κρεμασμένη από την εσάρπα της. Μόλις αυτό γίνεται γνωστό στο διάλειμμα εκείνης της μέρας, τα παιδιά αμέσως τίθενται σε απαγόρευση να μπουν στην τάξη. Κάποιο όμως παιδί ο Σιμόν που μοίραζε τα γάλατα στην τάξη, μπαίνοντας αντικρίζει το φριχτό θέαμα. Τη δασκάλα κρεμασμένη και κάτω η καρέκλα που είχε ανέβει για να τελέσει το απονενοημένο της διάβημα. Τι την ώθησε; Ίσως ο μικρός Σιμόν που την είδε να γνωρίζει κάτι, όμως δεν θέλει να πει το μυστικό του παρά μόνο στη συμμαθήτρια του την όμορφη και πανέξυπνη Αλίς.

Ο δάσκαλος προσπαθεί να τα ηρεμήσει και τελικά το καταφέρνει με την φροντίδα και τη διδασκαλία του προς τους συγγραφείς τη λογοτεχνίας που τους βάζει να μελετήσουν, να γράψουν το κείμενο χωρις λάθη που τους διαβάζει σιγά σιγά.

Ο χρόνος περνά λέει η ταινία, όλα γιατρεύονται τα παιδιά, ο δάσκαλος που προς το τέλος αποκαλύπτει στη φίλη του συνάδελφο ενώ τρώνε σπίτι της πως και 'κείνου η γυναίκα μαζί με το γιο του δολοφονήθηκαν από εξτρεμιστές τρομοκράτες στην Αλγερία. Δεν τους ήθελαν γιατί ήταν λευκοί και όχι μελαμψοί (pieds noirs) αυτοί, ο δάσκαλος (Algerie blanche)  ένας λόγος τρελός που χάθηκε η γυναίκα και ο γιος του κτυπημένοι από ένα μισαλλόδοξο μίσος.

Στοιχεία ταινίας

Monsieur Lazhar (2011) on IMDb
  • Τίτλος: Ο κύριος Λαζάρ (Monsieur Lazhar)
  • Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό (Philippe Falardeau)
  • Πρωταγωνιστούν: Mohamed Fellag (Μπαχίρ Λαζάρ), Sophie Nélisse (Αλίς), Émilien Néron (Σιμόν) και όλα τα παιδιά της τάξης
  • Έτος: 2011
  • Διάρκεια: 95΄
  • Είδος: Κοινωνική
  • Κατηγορία: Μετανάστευση
  • Τόποι γυρισμάτων: Μοντρεάλ, Κεμπέκ
  • Παραγωγή: Καναδάς
  • Τιμητικές διακρίσεις: Υποψηφιότητα Όσκαρ 2012 καλύτερη ξένη ταινία Καναδάς, καλύτερη ταινία σε πολλά παγκόσμια φεστιβάλ
  • Αξιολόγηση:💛💛💛

Κριτική

Όλα τα παιδιά παίζουν καταπληκτικά, το ίδιο ο δάσκαλος Μπαχίρ Λαζάρ (Mohamed Fellag). Αξιοσημείωτη είναι η ωραία αισθητική της τάξης και γενικά το σχολείο - αν και δημόσιο. Τα παιδιά δείχνουν πειθαρχημένα, μελετηρά, ότι ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία. Σε μια χώρα υπόδειγμα η αυτοκτονία αντιμετωπίζεται με απόσταση, χωρίς κραυγαλέους τόνους τόσο στο ενδοσχολικό περιβάλλον, όσο στο οικογενειακό και εντέλει χωρίς καμία δημοσίευση στον Τύπο. 

Το σχολείο διέπεται από αυστηρούς κανόνες διδασκαλίας και η μαθητική ζωή πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Μια φωτογραφία μόνο, που έχει βγάλει ο μαθητής δειλά εμφανίζεται στη συμμαθήτρια του, στο διάλειμμα όμως κάποιο περιστατικό με τη φωτογραφία δημιουργεί την αναστάτωση στην τάξη πάλι. Τα παιδιά όμως πρέπει να ξεχάσουν την άσχημη κατάσταση που βίωσε η τάξη τους. 

Μια ταινία για τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου - πόλος έλξης ξένων μεταναστών όπως ο Αλγερινός Μπαχίρ, που όμως έχουν κι αυτές τα σοβαρά τους προβλήματα. Τονίζεται με το περιστατικό της αυτοκτονίας της δασκάλας μέσα στην τάξη της, η κατάθλιψη - το πόσο επικίνδυνη για το άτομο μπορεί να γίνει.


Monsieur Lazhar - Ο κύριος Λαζάρ 2011 σκην. Philippe Falardeau

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ινδοκίνα

Πόρος Ασκέλι

Κλεψύδρα